Aranykönyv 2014

Már javában zajlik az idei Aranykönyv-szavazás, és kedd óta egészen április 27-ig lehet voksolni a TOP 10-be került külföldi és magyar szerzőkre. Én pedig egy szomorú dologra jöttem rá, mikor végigfutottam a listát: sajnos nagyon kevés könyvet olvastam el az Aranykönyv megnyerésére esélyes művek közül, így több helyen még voksot sem tudtam leadni – pont ezért, mivel voltak olyan kategóriák, melyekből egyetlen egy könyvet sem vettem kezembe. Szomorú dolog volt ezt belátnom, hogy például a kortárs szépirodalmi művek terén nagy lemaradásban vagyok, és a külföldi ifjúsági könyvek közül sem tudtam akár egyet is felmutatni, hogy “na, ezt elolvastam”. De hogy konkrétabb képet kapjunk a dolgokról, nézzük a részletek.

aranykonyv_2014

Gyermek és ifjúsági:

A magyar könyvek közül négy jelöltöm is lett volna, s bár lehet kategórián belül több regényre is szavazni, én csak egyet szerettem volna kiválasztani. Leiner Laura könyvei közül A Szent Johanna gimi 8. részére szavaztam, mivel számomra az SzJG tavaly hatalmas meglepetés volt, így az utolsó rész bizony megérdemli, hogy elvigye az első helyet. A Kalauzt  inkább csak kiegészítésnek mondhatjuk, meg amúgy sem regény, tehát kicsit kilóg a sorból, a Bábel pedig ugyan kellemes olvasmánynak bizonyult, de azért az SzJG-hez nem ért fel. A negyedik jelöltem pedig Zakály Viktória Hanna örökje lett volna, de mivel még nem olvastam a Szívritmuszavar második részét, ezért kis lelkiismeret-furdalással kellett volna számolnom, ha rá szavazok  – bármennyire is szerettem a Szívritmuszavart és Viktória csodálatos stílusát, nem tartottam volna helyesnek, ha olvasás nélkül megelőlegezem a szavazatomat.

A külföldi ifjúsági könyvek közül pedig sajnos egyiket sem olvastam. Elkeles trilógiájának első kötetét igen, de csak a harmadik szerepel a listán, illetve a Végzet ereklyéinek első kötetébe belefogtam, de nem tetszett, és abbahagytam. Szóval itt nem voksoltam.

Szórakoztató irodalom:

Ezzel a kategóriával volt a legkönnyebb dolgom. A magyar szerzők közül egyértelműen Lakatos Levente Bomlás c. könyve kapta tőlem a voksot, és aki a blog rendszeres olvasója, tudja jól, hogy a negatív előítéleteim ellenére mekkora pozitív csalódás volt ez a regény számomra. Fábián Jankától sajnos még mindig nem olvastam (amit hamarosan pótolni fogok), Leslie L. Lawrence pedig tinikorom egyik kedvenc írója volt, de ma már hanyagolom a műveit, így a jelölt könyveit sem olvastam. Oravecz Nórára reményeim szerint egy kicsit is műveltebb és gondolkodó ember nem szavaz, bár félek, hogy a népszerűségére tekintettel esélye lehet megnyerni.

A külföldi szerzők könyvei közt egyértelműen Dan Brown Infernója kapja tőlem az egy szavazatomat, aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy miről is beszélek. Bízom benne, hogy ő fog nyerni.

Ismeretterjesztő irodalom:

A magyar könyvek közül Nyáry Krisztián érdemli meg a győzelmet, így természetesen a voksom rá ment. Az Így szerettek ők második részét pont tegnap fejeztem be, és bár nem volt számomra akkora hatással, mint az első rész, de még így is remek olvasmánynak bizonyult,  és nagyon-nagyon drukkolok neki.

A külföldi szerzőkkel itt nagy bajban voltam, sajnos egy könyvet sem olvastam el a listáról, így szavazni se tudtam.

Szépirodalom:

Nagyon fájlalom ezt a dolgot, hogy a szépirodalmi kategóriából egyetlen egy könyvet sem olvastam el, és talán az Aranykönyv legnagyobb tanulsága számomra ez volt, hogy figyelmeztetett, nem szabad megfeledkezni a kortárs szépirodalmi művekről sem. Tavaly, ha jól emlékszem, 3 szépirodalmi könyvet olvastam (Orwell: Állatfarm, Szabó Magda: Abigél, Benyák Zoltán: Az idő bolondjai), de abból csak egy Benyák Zoltán volt az új, és ő sajnos nem került be ide. Viszont ez mindenképp egy intő jel számomra, hogy nem szabad elhanyagolni ezt a műfajt sem, hiszen számomra a szépirodalom egy nagyon fontos részét képezi az életemnek, de ebbe most inkább ne menjünk bele.

A külföldiek közül Coelhót szoktam olvasni, de ezt a regényét egyelőre nem vettem kézbe.

Még ezeken kívül egy kategória maradt, a gasztronómia, de ez tipikusan az a dolog, ami kimarad az én életemből. Természetesen ennek ellenére mindenkit arra buzdítok, hogy itt is tegye le a voksát, csak éppen én nem tudok senkit se ajánlani.

Bízom benne, hogy szép és megérdemelt eredmények fognak születni hamarosan, de ehhez az kell, minél többen adjátok le a voksaitokat, és pontosan azokra a könyvekre, melyeket érdemesnek tartotok a győzelemre. Szavazni az idei Aranykönyvre ezen a linken lehet regisztráció után. Hajrá mindenki!


*FRISSÍTÉS: 

AZ IDEI ARANYKÖNYV NYERTESEI:

Szépirodalom: D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak és Matthew Quick: Napos oldal

Szórakoztató irodalom: Lakatos Levente: Bomlás és Dan Brown: Inferno

Gasztronómia: Mautner Zsófia: Főzőiskola – Alapfok és Jamie Oliver: Jamie 30 percesek

Ifjúsági irodalom: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. és Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa

Ismeretterjesztő: Mosolyka: Te döntesz és Nick Vujcic: Megállíthatatlan – A cselekvő hit fantasztikus ereje

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s