Öt kedvenc ifjúsági könyvem a II. világháborúról

Az egyik kedvenc könyves témám a 20. század történelmére épülő regények, azon belül is a II. világháború borzalmait feldolgozó történetek. Nem akarok most túlságosan pátoszosan írni arról, hogy mennyire szörnyűnek tartom a holokausztot, hiszen minden normális embert elborzaszt az a dolog, amit kicsivel több, mint 70 éve “műveltek” a zsidókkal, a homoszexuálisokkal, romákkal és a többi, szemükben “nem megfelelő” emberrel. Épp ezért már jóideje el szerettem volna jutni Auschwitzba, november végén pedig végre összejött a dolog.  Életre szóló élmény volt minden szempontból ez a pár óra séta a haláltáborban, és kicsit elgondolkodtató is az életről, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak, amink most éppen megadatott.

Ez a kirándulás viszont nem csak ezért volt hasznos. Most még több II. világháborús regényre (és filmre) kíváncsi lettem, s bár eddig is eleget olvastam a témában (ennek köszönhetően eléggé tájékozott voltam, bár az idegenvezető még így is rengeteg újat tudott mondani). Viszont erre a posztra is megihletett, hogy összegyűjtsem nektek az általam legjobbnak vélt világháborús történeteket, és kötelezőként ajánljam nektek, ha érdekel ez a téma.

birkenau

Szabó Magda: Abigél

Ez a könyv nem csak azoknak kötelező, akiket érdekelnek a háborús évek, hanem minden magyar olvasni tudó embernek. De ha esetleg mégsem olvasnád el, akkor még mindig ott a belőle készült film (vagy inkább sorozat), ami olyan szinten jól sikerült, hogy számomra immár kötelező darab minden egyes évben. Azért különlegesen jó Szabó Magda története, mert az édibédinek tűnő lányregény hirtelen vált át egy nagyon komoly mondanivalójú és erős érzelmi világú regénnyé. Természetesen szóba kerül a zsidóság is egy nagyon izgalmas szál keretén belül.

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Ezt a könyvet az Abigél “kistestvéreként” definiálnám. Ifjúsági lányregény, kevésbé tűnik fel benne a holokauszt meg a háború (bár a sorok között erősen érezhető a feszültség), de az utolsó mondatok mindent visznek… Ezt a könyvecskét is nagyon-nagyon szerettem.

Monica Hesse: A kék kabátos lány

Az egyik legnagyobb nem magyar írós kedvenc A kék kabátos lány, amit még idén nyáron sikerült elolvasnom, tehát a legújabb olvasmányom ebben a témában. A Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg, és hasonlóan az előző kettőhöz, ez is ifjúsági berkekben mozog. Ennek ellenére egy nagyon különleges regényről beszélünk, amelyben egyáltalán nem a romantikus szál van a középpontban, sőt… Nem spoilerezek, de megéri elolvasni azoknak is, akik az LMBT témában mozognak…. Egyébként Amszterdamban játszódik, szóval már a helyszín sem mondható átlagosnak, a rejtély pedig egyszerre borzasztó és meglepő.

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Annek ellenére, hogy ez a könyv is nagyon-nagyon tetszett, talán ebben éreztem egyedül a giccset meg a hatásvadászatot. Viszont szerintem A csíkos pizsamás fiú történetét is érdemes elolvasni, már csak azért is, mert egy nyolcéves fiú szemein keresztül láthatjuk a háborút, akinek az apja ráadásul egy magas rangú náci…

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény

Ez a regény abból nagyon, de nagyon különleges, hogy nem a náci oldalról közelíti meg a 2. világháborút, hanem a szovjet oldalról, amely ugyanannyira borzasztó volt, csak ez már kevésbé közismert nézőpont… Épp ezért nem lett ennek a posztnak a címe, hogy Top 5 kedvenc könyvem Auschwitzról és a náci haláltáborokról, mert ezt a regényt is mindenképp ide szerettem volna sorolni. Ruta Sepetys egy igazán tehetséges író, és egy nagyon tanulságos könyvet kaptunk ezzel a regénnyel, élethűen bemutatva minden egyes borzalmat a másik oldalról is.

És hát mivel is zárhatnám ezt a posztot, ha nem az auschwitzi videómmal? Elárulom, hiába a drámai zene, egyáltalán nem sikerült átadnom azt a szörnyűséget, ami ott ment pár évtizede….

Egy gondolat “Öt kedvenc ifjúsági könyvem a II. világháborúról” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s