Megszületett a kortárs magyar Young Adult krimi

Sosem hittem volna, hogy megérem ezt az időt is: végre nemcsak csajos, romantikus, vicces, poénos vagy éppen tanulságos magyar ifjúsági irodalmat tudhatunk magunkénak, hanem egy igazi kalandos, izgalmas, laza ifjúsági krimit is. Igen, nem másról beszélek, mint Varga Bálint Váltságdíj nélkül című regénysorozatáról, melynek első része számomra hatalmas meglepetés volt a lehető legpozitívabb értelemben. Végre, végre, végre. Állandóan csak ezt hajtogattam magamban olvasás közben, ugyanis úgy kellett ez nekem, mint egy falat kenyér. Főleg a Nagy Nyári Olvasási Válságban. És talán sokat elmond az is a könyvről, hogy amilyen nehezen kezdtem bele, két nap alatt ki is olvastam.

varga-balint

Szóval adott négy gyerek, három fiú és egy lány, akik egy sötét, hideg pincében ébrednek, elzárva a külvilágtól. Nem sokáig tart, mire ráeszmélnek, őket bizony elrabolták. A történet pedig arról szól, hogy sikerül megszabadulni a fogvatartóiktól, akikről az se tudni, miért és melyikük miatt rabolták el őket. A kalandos hazaúton pedig még az országhatárt is kénytelenek átlépni nem éppen legális módon.

Nem egy bonyolult történet, mégis rettentően izgalmas. Ifjúsági kriminek tökéletes. Nem bonyolítja túl az író, mégis van benne bőven izgalom, rejtély, társadalomkritika és tanulság. A  legnagyobb pozitívuma pedig kétségkívül a dinamikussága. Nagyon hamar beindulnak az események, és aztán pedig nem lehet szabadulni tőle, képtelen vagy letenni a könyvet. Gyorsan olvasható, könnyű és friss nyelvezet, ez pedig a lehető legjobb értelemben értendő, mert egyáltalán nem bugyuta. Külön dicséretet érdemel az is, hogy a főszereplők egyáltalán nem idealizált, irreális karakterek, hanem nagyon is hétköznapiak, tele hiányosságokkal és emberi hibákkal, nem úgy, mint ahogy azt az amerikai ifjúsági regényeknél megszokhattuk.

És igen, borzasztó hiánypótló regény, tök jó lenne végre, hogy egy egész folyamatot indítana be Varga Bálint ezzel a sorozatával, és több magyar író merne hozzányúlni ehhez a műfajhoz! És akkor talán nem csak lányok olvasnának kortárs Young Adult-könyveket, hanem fiúk is. Alig várom, hogy olvashassam a második részt is.


varga-balint-valtsagdij-nelkul-pdfMEGJELENÉS: 2015
OLDALSZÁM: 348
KIADÓ: Kolibri
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Négy gimis egy sötét, dohos pincében ébred… Nyár, haverok, emberrablás.
Doma, Zoli, Zsófi és Max egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek? És vajon hogy kerültek oda? A négy gimis csak arra emlékszik, hogy hazaindultak az év utolsó bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett.
Szorult helyzetükben mind egymást okolják a történtekért, hiszen valamennyiük életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb brókerének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. És ott van Max, aki a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az osztályban.
Rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba? És vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól?
Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni. A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s