A legolvasottabb könyvek Molyon

Ahogy azt már észrevehettétek, nagyon szeretem a Moly.hu-t az olvasmányaim vezetéséhez, rendszerezéséhez, új könyvek felfedezéséhez, és minden egyéb funkciója miatt, hiszen nagyon hasznosak tudnak lenni, főleg egy blogger életében. Az egyik ilyen általam kedvelt funkció a legnépszerűbb könyvek listája, mely az aktuális legolvasottabb könyveket mutatja meg. Ezt viszonylag sűrűn szoktam követni, pláne régebben, mikor heti körlevélben értesültünk arról, mi volt az adott hét top 10 legfelkapottabb könyve. Viszont mindig is kíváncsi voltam, melyek azok a regények, melyeket már a legtöbb molyos felhasználó olvasott, vagyis a legolvasottabb, legtöbbet csillagozott könyvekre voltam kíváncsi. Nem olyan rég végre felfedeztem ezt a funkciót, és gondoltam, kicsit kielemzem itt a blogon.

Első hét helyen a Harry Potter-sorozat hét része.

Méghozzá részek szerint, ugyanis a legeslegtöbbet olvasott regény a Bölcsek köve, ezután a Titkok kamrája, és így tovább. Az első rész olvasottsága jelenleg (a poszt írásakor) 15 234, ami valljuk be, nem kevés, ahhoz képest, hogy egy magyar közösségi oldalon vagyunk, nem pedig egy nemzetközin, például a Goodreadsen. A Titkok kamrája 13 600-on áll, az Azkabani fogoly 12 901. A többi rész is mind tízezer felett van, a hetedik is 10 939. Azt hiszem, talán nem annyira meglepő egyikünk számára sem, hogy a Harry Potter a Molyok kedvence, és a legtöbb magyar olvasó ember egyik fő vesszőparipája.

Ezt követi A kis herceg.

Antoine de Saint-Exupery világhírű művét 10 113 magyar moly olvasta el. Még anno 11 éves fejjel én is olvastam iskolai kötelezőként, de engem akkor annyira nem nyűgözött le (valószínűleg még túl éretlen voltam, hogy felfogjam a történet valódi mondanivalóját). Mindenesetre tényleg egy alapműről van szó, és ez látható a moly.hu statisztikáiból is. Rövidke történet, egy-két óra alatt magunkévá tehető, gondolom ez is pozitívan befolyásolja az olvasottságot.

HA SZERETNÉL, IDE KATTINTVA A MOLY.HU-N IS KÖVETHETSZ.

A dobogó harmadik fokán A Gyűrűk Ura.

10 049-en áll a számláló ennél a könyvnél. Őszintén szólva, ehhez nem nagyon tudok sokat hozzáfűzni, én a könyvet sem olvastam, a filmet sem láttam, nálam ez az egész “gyűrűkurásdi” kimaradt. Viszont ha ennyien olvasták és szeretik, akkor rossz nem lehet.

Az Éhezők viadala a negyedik helyre küzdötte fel magát.

Katniss Everdeen története 9034 molyt érdekelt. Ez a regény volt pár éve, ami miatt elindult a nagy disztópiakedvelős hullám a könyvpiacon, szóval nem csoda, hogy ilyen szép helyezés ért el. Emlékszem, ezt a könyvet legelőször 2010-ben olvastam szlovák nyelven (az első, és eddig utolsó szlovákul olvasott könyvem), aztán a film megjelenésekor, 2012-ben újraolvastam magyarul is, és akkor már sokkal, de sokkal jobban tetszett (ennyire számít, úgy látszik, az is, hogy milyen nyelven olvas valaki). Sőt, a belőle készült film még inkább elnyerte a tetszésemet. Aki esetleg lemaradt róla, annak szívből ajánlom olvasásra.

Az ötödik helyen végre egy magyar könyv. Na, kitaláljátok, melyik az?

Természetesen Leiner Laura ifjúsági sorozatának, A Szent Johanna giminek az első része, a Kezdet. Arra nagyon lehetett számítani, hogy a magyar írók közül Leiner a legolvasottabb a Molyon, hiszen pontosan az őt olvasó korosztály a legaktívabb molyos felhasználók, az SzJG pedig legismertebb kortárs magyar ifjúsági könyvsorozat. A Kezdetet 8861-en olvasták, ami egy magyar könyvnek nagyon szép és megtisztelő szám.

Hatodik az Alkonyat.

Érdekes, hogy a Twilight csak a hatodik helyre szorult. Talán ez amiatt lehet, hogy 2008-ban, az Alkonyat-láz kezdeti évében még nem igazán volt ismert és közkedvelt a Moly, a tagok csak évekkel később kezdtek rátalálni az oldalra, és nem jelölték meg elolvasottnak a regényt. Viszont így is szép, 8778-es számot produkált Bella Swan és Edward Cullen történetének első része.

Egy magyar klasszikus a hetedik helyen.

Számomra talán a legmeglepőbb, hogy A Pál utcai fiúk lett a hetedik legolvasottabb regény, 8478-an jelölték meg olvasottnak. Molnár Ferenc klasszikusa ugyan iskolai kötelező, emiatt rengetegen olvasták, de mégis meglepő, hogy pont ez a könyv az a klasszikusok közül, melyet ennyien magukévá tettek. De egyáltalán nem bánom, nekem az egyik legnagyobb kedvenc gyerekkori könyvem, kétszer is elolvastam, nyolc és tizenegy évesen, és ó, mennyire imádtam.

A tíz legsikeresebb könyvsorozatról is írtam már, ide kattintva megtekintheted.

Nyolcadik helyre szintén egy magyar klasszikus, az Egri csillagok került 8034 olvasással, majd Cassandra Clare Csontvárosa és a Szürke ötven árnyalata követte őt, az előbbi 7543, míg az utóbbi 7495 olvasottsággal. A kedvenc könyvem, Orwell 1984-e is szép számot produkált, 7254-en voltak kíváncsiak a Nagy Testvérre.

5 gondolat “A legolvasottabb könyvek Molyon” bejegyzéshez

  1. Hú, de nem vagyok átlagember, itt a bizonyíték.
    A Kis herceget csak nemrég olvastam életemben először, ezen kívül csak egyet az itteni listáról, pedig évi 100-nál is több könyvet fogyasztok az utóbbi években.

  2. A Harry Potter és a Gyűrűk ura egyértelműek (bár a GYU nem kifejezetten fogott meg- sőt, egyáltalán nem- azért egy igazi remekmű). A kis herceg és a Pál utcai fiúk kellemes meglepetés volt (utóbbinak mintha valami különös-bájos reneszánsza lenne mostanság, a fiatalok kezdik “újrafelfedezni”- és , mi több- SZERETNI). Viszont kicsit csalódás, hogy egy Szabó Magda, vagy Rejtő Jenő se került a listába. Még nagyobb csalódás, hogy a Szent Johanna gimi, az Alkonyat és a Szürke ötven árnyalataviszont igen. Bár úgy gondolom, ezek csak pusztán divathóbort miatt vannak a listán, mert hát… népszerűek, persze, de (nagyon) nem mesterművek. Na, igen, persze, a magas olvasottságszám nem feltétlenül azt jelenti, hogy JÓ is az olvasmány. Az Egri csillagok…hát, nekem személy szerint tetszett, de nagyon sokan ódzkodnak tőle. Gyanítom legtöbben csak azért olvasták el, mert kötelező olvasmány. Az éhezők viadalát, a Csontvárost, a Nagy Testvért (erről még nem is hallottam), és az 1984-et (szégyen-gyalázat, pedig abban az évben születem) nem olvastam, azokról nem tudok mit mondani.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s