Variációk az első szexre

elso-szexualis-elmenyVannak olyan könyvek, melyek hiánypótlónak számítanak a kortárs irodalomban. Az első című antológia pont ilyen. Amikor megtudtam, hogy készül egy novelláskötet az első szexuális élmény téma köré épülve, ráadásul tizenöt nagyszerű kortárs magyar író ír különböző nézőpontokból, borzasztóan megörültem. Azonnal kíváncsi lettem, milyen történetekkel rukkolnak elő, mennyire lesznek egyediek, és miként mennek bele ebbe az igazán intim témakörbe. Szerencsére nem kellett túl sokáig várnom, lehetőséget kaptam, hogy még megjelenés előtt pár héttel elolvashassam a kötetet. És két szuszra ki is olvastam.

Tulajdonképpen már az előszó meggyőzött, de ez nem is meglepő, hiszen Nyáry Krisztián munkásságát már eddig is nagyra tartottam. Tökéletes indítója ez a novelláknak, méltó Nyáry Krisztián nevéhez, és érdekes tudnivaló számunkra. Aztán következnek a novellák, melyek tényleg minden szempontból változatosak és sokszínűek. Ebből adódóan természetesen akadtak, melyek azonnal belopták magukat a szívembe, viszont akadtak olyanok is, melyek nem igazán nyerték el a tetszésem.

A kedvenceim egyértelműen Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Mészöly Ágnes voltak, de nagyon imádtam még Fiala Borcsa, Gimesi Dóra és Karafiáth Orsolya írásait is. Ha egy kedvencet akarnék avatni, talán Kalapos Éva Before – afterjére voksolnék. Az írónő még mindig tökéletesen, és nagyon szemléltetően át tudja adni a fiatalok érzéseit, gondolatait, bizonytalanságát, útkeresését. Egy nagyon erős fiú- és lányszemszöget kapunk, melyből megtudhatjuk, hogy bizony mindkét félben vannak félelmek az első kapcsán, és hiába hisszük azt, hogy csak mi vagyunk bizonytalanok, a másikban is ugyanannyi tétovaság kering.

Míg Kalapos Éva írása érzésekben, addig Lakatos Levente novellája ötletben és egyediségben a legerősebb. Egy nem mindennapi módon dolgozza fel az első alkalmat, rámutat arra, hogy mekkora felelősség nyomja a vállunkat már a legelső együttlét során is. Hiteles kép a néha szomorúságba fulladó gyönyörűségről, mindez egy nagyon mai történetbe sűrítve.

Mészöly Ágnes is nagyon betalált, már ami a lényeget illeti. Jól megírt novella egy olyan alkalomról, melyet egyikünk se szeretne átélni, és nemcsak “elsőként”. Hanem soha, de soha.

Garaczi László és Tasnádi István novellája is hatalmas meglepetés volt számomra. Még egyikőjüktől sem olvastam semmit, de mindkettő meggyőzött. Viszont voltak, akik sajnos egyáltalán nem nyerték el a tetszésemet, az Grecsó Krisztián és Dragomán György. Az utóbbit sajnálom, tényleg nagyon szeretném szeretni, mert Dragomán gyönyörűen bánik a szavakkal, de nekem ez most nem…

Külön ki kell emelnem még az antológia külsejét, szerintem nagyon szép és egyedi lett tökéletesen illusztrálva a témát. Egy, ami nem tetszik, az az esetlen betűtípus, kicsit rontja az összképet, de amúgy nagyon bejön az egész elgondolás és színek egyaránt.

Ezt a kötetet tényleg szívből ajánlom minden korosztálynak. Kicsiknek, nagyoknak, fiúknak, lányoknak, kamaszoknak és szülőknek egyaránt. A sokszínűség miatt garantálom, hogy mindenki megtalálja a kedvére való novellát, emellett pedig számtalan tanulságot is kapunk. Ez tényleg egy olyan téma, ami egytől egyig mindannyiunkat érint, és ebből adódóan kell beszélnünk róla. Én imádtam ezt a könyvet, azt az egy pontot az ötből csak amiatt vontam le, mert akadtak számomra kevésbé érdekes novellák, de a változatosság az is ezzel jár.


antologia-az-elso-pdfMEGJELENÉS: 2017
OLDALSZÁM: 220
KIADÓ: Menő Könyvek
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna?
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk.
Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek.

Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter , Nyáry Krisztián,Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s