A tíz legsikeresebb könyvsorozat Magyarországon

Elgondolkodtam azon, vajon melyek lehetnek a legnépszerűbb könyvsorozatok nálunk, de fogalmam sem volt, hol tudnék ilyen listát találni. Aztán eszembe jutott a Moly.hu, hiszen hova máshova is fordulhatnék, ha könyvekről van szó? Ott lecsekkoltam a legtöbbet lájkolt könyvsorozatokat, és hát őszintén szólva nem nagyon lep meg az eredmény. Íme hát a legnépszerűbbek és legsikeresebbek, természetesen a Moly.hu felhasználói szerint :)

harry-potter-sorozat

1. J. K. Rowling: Harry Potter

Szerintem senki nem lepődött meg, hogy az első helyre a Harry Potter került, ugyanis ha könyvsorozatról van szó, akkor mindenkinek a varázslófiú története jut először az eszébe. Rowling gyerekek millióival szerettette meg az olvasást, többek első olvasási élményét bizony a Harry Potter adta. Ragozni szerintem ezt nem nagyon kell, ha esetleg még nem olvastad volna ezt a nagyszerű hétkötetes (vagy nyolckötetes, attól függ, mennyire számítjuk bele a színdarab szövegkönyvét) sorozatot, akkor még nem késő belekezdened. Nem fogod megbánni!

2. Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Öt-hat éve hatalmas népszerűségnek örvendett ez a trilógia, és úgy látszik, a filmek bemutatása után sem enyhült a Hunger Games-láz. A disztopikus regények e sorozatnak köszönhetően élték virágkorukat, Jennifer Lawrence nevét pedig egy életre az emlékezetünkbe véstük.

3. Cassandra Clare: A végzet ereklyéi

Mindjárt harmadikként a listában belebotlottunk egy olyan sorozatba, amit nem bírtam végigolvasni. Sőt mi több, az első könyv feléig se jutottam. Egyszerűen nem bírtam az írónő amatőrségén végigverekedni magam, és bár tudtam, hogy az első rész után egyre jobban fejlődik az írói stílus, olyannyira nem kötött le maga a sztori sem, hogy nem adtam esélyt a folytatásnak. Úgyhogy számomra kimaradt ez a láz.

4. J. L. Armentrout: Luxen

Ez az a sorozat, amit már jóval húsz felett olvastam, mégis imádtam. Pedig azt hittem már, hogy a fantasy nem az én stílusom, főleg nem az ifjúsági fantasy. De mégis… Beleszerettem Daemonbe, imádtam a fordulatokat, az izgalmakat, a szuper stílust, mindent. És nagyon sokan vagyunk így még ezzel, nem csoda hát, hogy a negyedik helyig tornázta fel magát.

szentjohannagimi

5. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

Az egyetlen magyar könyvsorozat ebben a listában mi lehetne más, mint Leiner Laura híres ifjúsági könyvsorozata, A Szent Johanna gimi. Bárki csodálkozott azon, hogy az SzJG bekerült? Mert én egyáltalán nem, sőt, inkább azon, hogy nem a top 3-ba került be mindjárt (mondjuk A végzet ereklyéi helyett simán el tudom képzelni). Bár a Bexi-sorozatot már annyira nem szívlelem, de az SzJG-t kétszer is elolvastam, és mindkétszer ugyanúgy tudtam röhögni és szórakozni rajta, noha tisztában vagyok a regénysorozat eléggé szembetűnő hibáival is.

6. Kerstin Gier: Időtlen szerelem

Ezt a trilógiát se olvastam, viszont annyi jót hallottam róla, hogy nem lepett meg a hatodik hely.

7. Kiera Cass: A párválasztó

A Párválasztót viszont olvastam, de még mikor trilógiaként volt jelen a köztudatban, tehát az első három kötetet tettem magamévá. Miután kiderült, hogy lesz még folytatás, én nem voltam hajlandó továbbolvasni, számomra a harmadik rész végén lett vége. Mindenesetre nekem nagyon tetszett, főleg az első könyv, az mindent vitt ötletben, stílusban, megvalósításban, mindenhogy. Viszont a második és a harmadik egy fokkal gyengébb volt, de még így is megérdemlik a hetedik helyet.

a-song-of-ice-and-fire-books-like-game-of-thrones

8. Geroge R. R. Martin: A tűz és jég dala

A Trónok harca olvasásával megpróbálkoztam, de nem sokáig jutottam. Be kell látnom, nem az én stílusom, nem az én világom, és hiába az ezt körülvevő hype, engem nem tudott beszippantani se a könyv, se a sorozat. Viszont csodálattal nézem, mennyire sokan imádják és rajonganak érte, mosolygok is sokszor, mikor arról panaszkodnak, milyen spoilerbe futottak bele véletlenül, és jó látni, hogy ilyen sok embert megindított. Nagyon sajnálom, hogy engem nem. :(

9. Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek

Azt hallottam, hogy Cassandra Clare Pokoli szerkezetek-trilógiája meghaladja A végzet ereklyéit. Lehet, hogy egyszer esélyt adok neki én is, kíváncsi vagyok ugyanis erre a rajongásra, és hát remélhetőleg nem fogok csalódni.

10.  Simone Elkeles: Tökéletes kémia

Én csak az első részt olvastam, emlékszem, még abban az időben, mikor nyitottam ezt a blogot. Az első könyvértékeléseim egyike volt a Tökéletes kémia, és imádtam, máig emlékszem a sztorira, pedig azóta már olvastam pár hasonlót. Nem tudom, hogy miért nem olvastam el a többi részt is, de az biztos, hogy kultikus könyv volt ez is a magyar könyvpiacon, megérdemli hát a tizedik helyet.

***

Na jó, engem meglepett, hogy a Twilight nem került be ebbe a listába, ugyanúgy az Árnyalat-trilógiáról is elmondhatom ugyanezt. De úgy látszik, ma már nem örvend akkora népszerűségnek, legalábbis a molyok szerint, hiába mutatják be nem is olyan sokára a második Szürke-filmet.

Ti egyetértetek ezzel a listával? Hány sorozatot olvastatok belőle?

3 gondolat “A tíz legsikeresebb könyvsorozat Magyarországon” bejegyzéshez

  1. Még ha a Végzet Ereklyéit nem is bírtad, a Pokoli szerkezetekkel szerintem még tegyél egy próbát, ha lesz időd :) Én az előbbit is szeretem, de az utóbbi tényleg meghaladja a szintjét, nem győzöm mindenhol elmondani, mennyire de mennyire jó lett :D

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s