Rowling ismét nagyot alkotott…

… és nem, nem az új Harry Potter könyvről beszélek, hanem az álnéven írt sorozatáról, pontosabban annak második részéről, a Selyemhernyóról. Te jó ég! Alig tudom szavakba önteni, mennyire nekem lett kitalálva a regény témája, ami ugye az írás, a könyvkiadás, a szexuális perverziók és az LMBT karakterek sokasága. És ehhez ugye hozzáadódik a híres írónő stílusa, mondanivalója, és egy tökéletesen kibontakozó krimiszál.

cormoran-strike-bbc-tv-show-rowling

Az első részt még másfél éve, tavaly májusban olvastam, és már természetesen akkor is megfogott az egész (persze, hiszen ami J. K. Rowling, az rossz nem lehet, olvastam a nagyon kritizált Átmeneti üresedést is, és engem az is meglepett és magával ragadott). Viszont a Kakukkszó krimiszála annyira nem nyűgözött le, és akkor még a főszereplők se álltak hozzám olyan közel, mint most. Erről a sorozatról tudni kell azt is, hogy nem a legpörgősebb krimi, hanem sokkal kidolgozottabb, mondhatni, hogy egy elnyújtott Agatha Christie-re emlékeztet, csak itt van egy átívelő szál, azaz Cormoran Strike magánnyomozó és asszisztensének, Robinnak a közös kis története. Szerencsére az elnyújtottság terén is javult az írónő, ugyanis a folytatásban már sokkal kevesebb a lassú, unalmas rész, mint az előző kötetben, tényleg csak egy alkalommal éreztem azt, hogy nem halad a cselekmény és unatkozom.

De hogy magáról a témaválasztásról is beszéljek, ami nálam a legnagyobbat ütött. Szóval Rowling bemutatta, hogy is zajlik külföldön a könyvkiadás, és milyen emberek is az írók valójában. El kell, hogy mondjam, nem sokban különbözik az itthoni dolgoktól, csak külföldön épp meg is lehet belőle élni. Viszont az áskálódás, az egymással való versengés és a sok-sok író furcsaság (azaz a perverziók, szeszélyek és különcségek) mind megegyeznek a könyvben leírtakkal. Imádtam az egész sztorit az elejétől a végéig. Azt pedig külön ki szeretném emelni, hogy mennyire örültem annak, hogy nem csak egy, de két LMBT szereplő is szerepet kapott, és az egyik bizony egy transznemű lány volt, az ilyen pedig tényleg nagyon ritka. Azonban volt egy dolog, amin nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek: ugyanis enyhén szólva közös tulajdonságokat véltem felfedezni a gyilkosban és önmagamban, és most már csak remélni tudom, hogy nem válok pszichopatává úgy tíz-húsz-harminc év múlva… :D

Érdekes egyébként az is, hogy nem igazán izgatott már a végén, hogy ki is követte el ezt az elmebeteg és agyafúrt gyilkosságot, hanem magát a sztorit élveztem meg az egészet csak úgy, minden indok nélkül. Persze, nem mondom, hogy nem voltam kíváncsi a gyilkos személyére, de nem ez vitt elsősorban előre a történetben.

Szóval igazán meggyőző regényt kaptam a lehető legjobban kiválasztott témával, köszönet ezért (is) a Harry Potter írónőjének. Ó, és láttátok, hogy tévésorozat készül ebből a könyvsorozatból is, csak úgy, mint az Átmeneti üresedésből?


robert-galbraith-selyemhernyo-pdfMEGJELENÉS: 2015
OLDALSZÁM: 504
KIADÓ: Gabo
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Amikor a regényíró Owen Quine eltűnik, a felesége Cormoran Strike magánnyomozóhoz fordul. Először azt hiszi, a férje csak elvonult magában valahová néhány napra (ahogy már korábban is), és most azt szeretné, ha Strike megkeresné és hazahozná.
De ahogy Strike nyomozni kezd, kiderül, több van Quine eltűnése mögött, mint azt a felesége gondolta. Az író épp befejezett egy kéziratot, melyben vitriolos tollal megírt portrék szerepelnek szinte minden ismerőséről. Ha ez a regény megjelenik, életeket tehet tönkre – így tehát nagyon is sokan lehetnek, akik szeretnék befogni a száját.
És amikor rátalálnak a bizarr körülmények között brutálisan meggyilkolt Quine-ra, versenyfutás következik az idővel: meg kell fejteni, mi vezeti ezt a kegyetlen gyilkost – mert Strike ilyennel még sosem találkozott…
A selyemhernyó letehetetlen, fordulatokkal teli krimi, a Cormoran Strike-ról és eltökélt, fiatal titkárnőjéről, Robin Ellacottról szóló sorozat második kötete.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s