Hatvan éve már a mi ’56-unk

naszvadijuditSzerintem egy magyar embernek sem kell bemutatni, hogy milyen nap van ma. Nem is akarok most vad történelmi beszámolót vagy hangzatos ünnepi beszédet itt lenyomni írásban, egyszerűen csak szeretnék megemlékezni, hogy volt valami hatvan éve, amire azóta is emlékezni kell. Épp ezért nem véletlenül időzítettem mára ezt a könyvértékelést, amely Naszvadi Judith A mi ’56-unk című riportkönyvéről szól, s melyről már említést tettem a nyári bookhaul videómban, hogy bizony ezzel még foglalkozni fogok bővebben is. Íme hát.

Szóval történt az, hogy nyár elején felkeresett az írónő, hogy olvassam el a könyvét, és nem sok gondolkodásba telt, mire rábólintottam. De egyáltalán nem bántam meg. Kicsit tovább tartott, sőt, egész sokáig tartott az elolvasása, de ez főleg a műfaj miatt van, mivel nem egy szórakoztató regényről beszélünk, meg hát olvasási válságban és időhiányban szenvedtem az utóbbi időben. Mégis, nehogy azt higgyétek, hogy egy tankönyvet tartunk a kezünkben, mert nem, ez annál sokkal, de sokkal jobb. Ugyanis egy csomó különböző ember szemszögén keresztül ismerhetjük meg 1956 eseményeit, és így kibontakozik egy sokkal reálisabb kép a történtekről, ami ugye nem fekete vagy fehér, és nem is egyértelmű, mégis pont emiatt lesz annyira emberközeli és valósághű. Sokkal valóságosabb, mint bármelyik történelemórán, melyen valójában olyan hihetetlennek tűnik ezek az események, főleg nekünk, fiataloknak, akik nem éltek abban a korban, illetve 1989 után születtek. Szóval emiatt lesz nagyon szerethető ez a könyvecske, azoknak pedig szinte kötelező, akiket kicsit is érdekel a téma vagy van affinitásuk rá.

Nagyon tetszett az indíttatás, amiért az írónő megírta ezt a könyvet – anyukája ugyanis, mégha egy teljesen hétköznapi módon, de részese volt a történteknek. Vicces egyébként a sors iróniája, hogy az én anyukám is részese volt egy másik, viszont ehhez szorosan kapcsolódó történelmi eseménynek, ami 89-ben történt Csehszlovákiában, és hát jómagam is leesett állal hallgattam a sztorit pár éve, mikor megtudtam. Szóval ez a bizonyos ok említésre került az előszóban, ezek után pedig még nagyobb kíváncsisággal fogtam hozzá az olvasáshoz. Főleg, hogy egy nagyon erős interjúalannyal kezdődött az egész “beszélgetősdi”, méghozzá Nagy Imre unokájával. És valljuk be, egész izgalmas egy ilyen kulcsfigura unokájával indítani egy ilyen könyvet. De azután is érdekesebbnél érdekesebb emberek beszéltek 1956-ról és az azt követő időszakról, forradalmártól kezdve az énekesen át a középiskolai igazgatóig, ezáltal pedig tényleg egy nagyon reális képet kapunk a fejleményekről.

Nem tudok túlzottan belemenni a részletekbe, de nem is szeretnék, hiszen az egyes szereplők emlékeit, élményeit, véleményét visszaadni nem tudom, azt mindenki olvassa el ebben a könyvben. De annyi biztos, szívből ajánlom minden diáknak a történelemóra tananyagának kiegészítéseként ezt a riportkönyvet, sokkal érthetőbbé és közelibbé teszi ezt a ma már távolinak tűnő, mégis nagyon közeli eseményt. Meg azoknak is ajánlom, akik az október végét a halloweeni buli készülődésével töltik megfeledkezve, hogy van egy magyar évforduló jó egy héttel előtte, amiről illene megemlékezni a kötelező iskolai ünnepségen túl is.

És ha már amúgyis többnyire híres emberekről és az 56-os élményeikről van szó, nem tudom nem betenni ezt a videót ide.


naszvadi-judith-mi-56unk-pdfMEGJELENÉS: 2016
OLDALSZÁM: 262
KIADÓ: Figyelem
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Milyen lenyomatot hagyott bennünk 1956?
Történelem alulnézetből, avagy családi emlékek, személyes történetek az ominózus őszről, ami után minden más lett.
Hogyan lesz egy 17 éves gyárimunkás fiúból néhány nap leforgása alatt forradalmár? Mi történt Erdélyben ’56-ban? Mikor eszmél rá a hatéves kislány, hogy a nagyapja Magyarország legfontosabb embere? Hogyan él tovább az, akinek a menyasszonya örökre elhagyta az országot? Hogyan válik a távoli kultúrából érkező idegen október 23. szellemiségét átérző emberré?
Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre válaszol többek között Horgas Eszter, Varga Miklós, Kiss Zoltán Zéro, Tordai Teri, Vámos Miklós, Bornai Tibor és sokan mások. A különös, szívszorító vagy kalandos emlékekből megismerhetjük az ezerarcú forradalom néhány emberi mozzanatát.
Naszvadi Judith családi érintettsége okán is kezdte el feltenni a kérdéseket előbb szűkebb, majd tágabb környezetében. A 60. évfordulóra így, ezekből az interjúkból állt össze a Mi Ötvenhatunk.

Reklámok

One thought on “Hatvan éve már a mi ’56-unk

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s