Levél a 18 éves önmagamnak

level-regi-onmagamnakKedves Ági!

Boldog szülinapot! Most lettél 18 éves, és nagyon azt hiszed magadról, hogy felnőttél. Pedig nem. A felnőtté válásod éppen csak most kezdődött el. Előtted még az érettségi, és azt hiszed, ezzel véget is ér minden jó, csak a sivár bizonytalanság marad, pedig épp ellenkezőleg: maga az élet csak most kezdődik el igazán. És igen, lehet közhelyesen hangzik, és kicsit túl sok lesz a szóismétlés és a “minden most kezdődik el” kijelentés, de hát a kedvenc énekesed is ezt dalolja, szóval legalább neki hidd el, ha nekem, hat évvel későbbi énednek nem is. Mert bizony így van. Ekkor még fogalmad sincs, milyen jó dolgok várnak rád, de persze előtte el kell viselni egy kis rosszat is, és nagyon sokat kell tapasztalnod, hogy megértsd, mi valójában a boldogság.

Félsz az élettől, félsz kilépni a komfortzónádból, naivan elhiszel mindent, mint egy kisgyerek, mégis azt gondolod, hogy már hű, de érett vagy. Akkora benned a megfelelési kényszer, hogy tengert lehet belőle rekeszteni. Neked még fogalmad sincs arról, hogy lehetetlenség mindenkinek megfelelned, ráadásul vannak olyan emberek az életedben, akiknek bármit is csinálsz, úgyse leszel elég jó. Pedig igazából veled egyáltalán nincs baj, csak saját maguk bizonytalanságát vetítik rád. És tulajdonképpen a szívük mélyén nagyon is értékesnek hisznek, csak mást mondanak. Ne higgy el mindent a kimondott szónak, láss a szavak mögé, az emberek lelkivilágába, és akkor több mindent meg fogsz érteni.

Különcnek érzed magad még mindig, csak úgy, mint addigi életed minden egyes percében, arra vágysz, hogy egy hétköznapi lány legyél és beleolvadj a tömegbe, de ekkor még nem tudod, hogy valójában ez a különcséged tesz téged majd egyedivé és sikeressé. Kilógsz a sorból, és? Pont emiatt lesz az, hogy olyan dolgok fognak megtörténni veled, amit álmodban sem hittél. Sőt, még túl finoman fogalmaztam, mert utólag visszagondolva is elgondolkozom, hogy hé, ez tényleg megtörtént vagy csak álmodtam. Szóval készülj fel, lesznek itt még elcsodálkozások, és egy csomó olyan pillanat, mikor legszívesebben örömödben ugrálnál azt gondolva, hogy “baszki, ezt nem lehetséges, hogy tényleg megtörténik, és ha ezt elmondanám valakinek, lehet, el sem hinné”. Bepillantást nyersz majd olyan dolgokba, amikbe eddig sosem, olyan emberekkel találkozol, akikről most, 18 évesen még azt hiszed, csak a filmekben, könyvekben léteznek. Közben szép lassan kinyílik a világ, rohamos léptekben tágul a látóköröd, és rájössz, a könyvek nem is olyan elrugaszkodottak a valóságtól, és szinte bármi megtörténhet. Megtudsz titkokat, amiket nem mondhatsz el, de igazából nem is akarod őket elmondani senkinek, mert neked a titkot inkább hatalmat adnak, nem pedig élvezkedést arra, hogy továbbadd őket. A mostani nyitottnak hitt, de szűk látóköröd el sem tudja képzelni, hogy hat év múlva olyan embereket fogsz ismerni, akik a világ másik pontjáról jöttek, és nap mint nap fogsz velük találkozni, kommunikálni és barátkozni. Arról nem is beszélve, hogy a meggyőződésed, miszerint egész életedben a szülőfaludban fogsz élni egy csapásra átvált az ellenkezőjére, és alig várod majd, hogy elköltözhess ebből a szűk látókörű, fényévekkel elmaradott gondolkodású emberekkel teli környezetből. Persze, most sem távolra, hanem csak a fővárosba, amit eddig ridegnek, bűzösnek és koszosnak tartottál, és még tartasz most is, mégis inkább azt választanád, mint itt ezt a beszűkült légkört. Lesznek emberek, akiknek pont ezért intesz majd búcsút, és lesznek emberek, akik pont emiatt lesznek majd a barátaid.

Persze, lesznek olyan dolgok is, amiket igazságtalannak tartasz, hogy veled nem történtek meg, de szerencsédre ahelyett, hogy másokra irigykednél emiatt, szépen elfogadod, hogy ez neked nem volt megírva, te mást kaptál az élettől, amit meg mások nem kaptak meg. Igen, bizony rájössz, hogy elégedettnek kell lenni azzal, amid van, és megbecsülni minden egyes dolgot, nem pedig arra koncentrálni, ami nincs. Ez pedig a legeslegfontosabb a boldogsághoz. Hálás leszel, hogy erre még időben rájössz, és emiatt “bölcsesség” miatt leszel majd kiegyensúlyozott és boldog.

Történik majd olyan is, ami nem fog összejönni, bármennyire is akarod és megteszel érte mindent, de utólag belátod, hogy sokkal jobb, hogy nem úgy történt meg, mert az lett volna igazából a rossz. Szóval ne búslakodj emiatt, neked nem az volt az utad, és bizony ezáltal egy olyan helyre kerültél, ahol sokkal boldogabb vagy.

Kicsit be is zárkózol majd, és szinte egyetlen embernek sem nyílsz meg rendesen, mindenki csak egy töredékedet látja, pont azt, amit még megmutatsz magadból, és hát mindenkinek a másik énedet mutatod meg. Emiatt nem fog teljesen belédlátni senki, és emiatt lesz az, hogy nem fognak érdekelni a hátad mögött zajló pletykák, mert tudod jól, hogy azok úgy sem teljesen igazak, hiszen valójában senki se tudja, mi is történt és ki is vagy valójában.  Épp ezért se fog már érdekelni, hogy ki olvassa a blogod, mert itt is csak bizonyos dolgokat osztasz meg magadról (ellentétben a 16 éves énünkkel, mikor még álnéven blogoltunk és a legjobb barátainknak se mertük megmutatni). Szóval ki is nyílsz, de egyben be is zárkózol, mindenesetre sokkal jobban felvállalod önmagad, és már büszke leszel arra, hogy nem vagy egy tömegcucc vagy átlagember, hanem valami más, mint a többiek.

Szóval ne aggódj, 18 éves vagy még csak, előtted az élet, sok-sok izgalmas dologban lesz még részed, és rájössz arra, a sok rossz ellenére is milyen csodálatos minden. Csak meg kell találni  minden apró dologban a szépet, és pozitívan állni a dolgokhoz, de ez bizony nem kis munka, viszont nagyon kifizetődő. Az új dolgoktól meg nem kell megijedni, mert tudom, ez okoz mindig problémát neked, hogy belecsöppensz egy új szituációba, és megijedsz az ismeretlentől. Pedig nem kell. Az izgalmak és maga az élet a komfortzónán kívül kezdődik. Te pedig mindenben helyt tudsz állni.

Üdvözlettel,

a 24 éves Ági

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s