3 tipp, hogyan éld túl az olvasási válságot

olvasasi-valsagTalán már említettem valamelyik felületemen, hogy most egy viszonylag hosszabb olvasási válságban szenvedtem, ilyen hosszú még a blog története során nem volt. Már több, mint egy hónapja véget ért az államvizsgás hajtás, és azt hittem, ha lesz időm, falni fogom a regényeket, mivel örülni fogok, hogy nem tankönyveket kell bújnom. De tévedtem. Nem éreztem nagy késztetést a regények olvasására, helyette inkább elolvastam 3 verseskötetet. És már lassan július végét írjuk, de még ebben a hónapban egyetlen regényt sem fejeztem be, csak belekezdtem párba. Viszont hosszú idő után most érzem úgy, hogy visszatért az olvasási kedvem, ezért megosztok veletek pár tippet, hogyan is éld túl ezt a krízist, ami minden könyvszerető emberkénél előbb-utóbb kialakul.

1. Kezdj el keresgélni új műfajokat, feszegesd a komfortzónád

A válság egyik oka lehet az is, hogy túl sok azonos műfajú vagy témájú könyvet olvastál el egyhuzamban. Ilyenkor már nem tud nyújtani semmi újat az adott könyv, hiszen szinte ugyanazt olvastad az előzőben, csak éppen pepitában. Emiatt már nem tud hosszabb ideig lekötni. Pont ezért merj egy kicsit máshoz nyúlni, amit addig nem ismertél, vagy régebben nem annyira szerettél. Hiszen idővel változhat az ízlésünk is, ahogy fejlődik a személyiségünk. De mivel nagyon sokfajta könyv létezik, bizonyára egy csomó dolog új lesz számodra, ezért ne félj próbálgatni a stílusokat. Nézz körbe moly.hu-n, figyeld a címkéket, és aszerint fedezz fel olyan könyveket, melyekről esetleg addig még csak nem is hallottál. 

2. Olvasd el újra a régi kedvenceket

Ha nem jöttek be az új műfajok, próbáld meg újraolvasni a régi nagy kedvenceket. Elsősorban nem azokra a regényekre gondolok, melyeket például tavaly olvastál és tetszettek, hanem menj vissza éveket az időben, és emlékezz vissza, mely könyvek voltak hatással rád. Első nagy könyves élményed a Harry Potter-sorozat? Akkor itt az ideje újra elővenni, és nosztalgiázni egy kicsit. Meg fogod látni, azonnal visszatér az olvasási kedved.

3. Keresd fel a könyvmoly barátaid, és beszélgess velük könyvekről

Ha egyedül nem tudsz kivergődni ebből a krízisből, mire is valók a könyvmoly barátok? Ha többször beszélgetsz könyvekről, előbb-utóbb visszatér a kedved az olvasáshoz, főként, ha egy csomó régi és új kedvencet ajánlanak a saját olvasási listájukból. Ugyanilyen hatékony lehet, ha ellátogatsz egy-egy könyves eseményre is, melyen sok könyvmoly vesz részt és rengeteg könyv ölel körbe. Ugye senkinek sem kell bemutatnom a könyvfesztivált vagy a könyvhetet? De nem muszáj ilyen nagy kaliberű eseményekre gondolni, ha elmész egy könyvbemutatóra vagy dedikálásra, az is hatékony tud lenni ilyen esetben.

Nektek milyen módszeretek van az olvasási válság megszüntetésére? Kommentben írjátok meg :)

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s