4+1 dolog, amiért el kell olvasnod Kemény Zsófi könyvét

kemény-zsófiVan egy nagyon különleges könyv egy nagyon különleges és piszkosul fiatal lány tollából. Igen, Kemény Zsófi Én még sosem című regényéről beszélek, amely számomra nagyon vegyes érzéseket hozott, hiszen úgy éreztem, hogy nekem írták, csak éppen nagyon rossz időben sikerült elolvasnom. Épp ezért nem tudtam felhőtlenül rajongani érte, bármennyire is a szívemcsücske lett ez a regény. De nagyon szeretném, hogy Ti olvassátok, ezért összegyűjtöttem nektek 4+1 dolgot, amiért mindenképp érdemes időt szánni Kemény Zsófi első megjelent könyvére.

1. Az egyedi hangulat

A regény legnagyobb pozitívuma egyértelműen az a különleges hangulat, mely az egész történetet körbelengi. A szerző ugyanis a hangsúlyt leginkább az érzésekre, gondolatokra fekteti, maga a történet nem mondható annyira csavartnak vagy izgalmasnak, de pont ez benne a csodálatos. Már az első pár oldal után tudtam, ez az a regény, amit nekem találtak ki, annyira az én stílusomat képviseli ez a kissé elvont, merengős, depresszív, útkeresésről szóló sztori.

2. Tinikről szóló, de nemcsak tiniknek szánt könyv

A főszereplők tizenhét évesek, tehát könnyű szívvel mondhatnánk ezt a könyvet ifjúságinak, azonban mégsem az. Ez annál sokkal több, mint egy egyszerű tiniregény vagy egy sablonos szerelmi sztori. A felnőtté válásról, önmagunk megtalálásáról és egy egész generáció problémáiról mesél Kemény Zsófi a három szereplő szemszögéből. Ezzel pedig nemcsak a tizenéveseknek nyújt tükörképet, hanem tanulságot mutat az idősebbeknek is.

3. Gyönyörű nyelvezet

Nekem személy szerint rettentően tetszett, ahogy a szerző a nyelvet használta, noha tudom, itt-ott akadtak nem odaillő, kissé túlzott kifejezések, melyeket egy átlagos tizenéves szájából nemigen hallani. De egy ilyen különleges hangulatú könyvben talán pont ez adja meg az egésznek a zamatát, így nem érdekelt, csak élveztem, ahogy Zsófi a magyar szavakkal bánik. Nem hiába költő is és slammer is az író, erősen érződik is ez a gazdag szókincsen. Maga a slam poetry bemutatása és jelenléte a történetben pedig extra löketet ad, hogy közelebb érezzük magunkhoz ezt a modern művészetet, jómagam pedig újra visszaszoktam a slames YouTube-videók nézésére.

4. Jó karakterek

A történet fő konfliktusa egy kirajzolódó szerelmi háromszög két fiú és egy lány közt, és hogy mindez élvezhető legyen, elengedhetetlenek a jó karakterek. Eszter kissé naiv, ámbár szerethető és átlagosnak mondható tizenhét éves lány, akinek életébe beköszönt az a tipikus tiniszerelem, mikor rajongásig imádjuk a másikat. Toma és Ágó, a két fiú karaktere és a köztük lévő konfliktus számomra érdekesebb volt. Szerettem Toma jókisfiús lényét, de ugyanúgy imádtam Ágó kavarásait, és azokat az elképesztő manipulációkat, melyekkel az emberek életét tartotta sakkban. Viszont Eszter karakterfejlődése volt leginkább kidolgozva, úgy éreztem, az ő személyiségén történt a legnagyobb változás.

4+1. Az író tapasztalt tapasztalatlansága

Ne feledjük, Zsófi, mikor ezt a könyvet írta, nem volt még 20 éves sem. Viszont már a könyv elején feltűnt, hogy a korához képest nagyon éretten gondolkodó, erős érzelmi intelligenciával rendelkező egyén sorai köszönnek vissza a szereplők gondolatai mögé bujtatva. Azonban olvastam egy hasonlóan lélektani könyvet ugyancsak magyar írótól, melyben szintén szerelmi háromszög és annak kibogozása volt a fő konfliktus (igen, Róbert Katalin Szívből, színből, igazán c. regényéről beszélek), ott azért jobban érezhető volt az író tapasztaltsága, míg Kemény Zsófinál ez a korral járó ajándék néhol még nem volt érezhető.


kemeny-zsofi-en-meg-sosem-pdfMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 320
KIADÓ: Tilos az Á Könyvek
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Kemény Zsófi regénye többszörös háromszögtörténet két fiúról és egy lányról. Tizenhét évesek, de az érzelmek, amelyek egymáshoz fűzik őket, bonyolultak, és saját maguk számára is nehezen kibogozhatók. Miközben egy szilveszteri bulitól márciusig mindhárman próbálják önmagukat megtalálni, kilépnek a gimnázium világából, és belevetik magukat Budapest éjszakai életébe. De egyikük sem tudja igazán élvezni, mert mindnyájukat nyomasztja valami: az egyiket a felelősség, a másikat a gyötrő szerelem, a harmadikat a teljes egzisztenciális összeomlás lehetősége.

Hírdetés

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s