Elmerülve avagy swingerklubok és a társadalom

swinger-erotikaA héten egy teljesen véletlen helyzet kapcsán került kezembe Árvay Gréta Elmerülve c. könyve. A borító alapján meg nem mondtam volna, hogy mi az adott regény témája, de szerencsére pár netes kattintás után rájöttem, hogy ez a történet bizony a swinger klubok világába vezeti be az olvasót. Ennek hatására félretettem minden jelenlegi olvasmányomat, és kissé szkeptikusan, ámbár nagyon kíváncsian kezdtem bele Árvay Gréta írásába.

Nehéz a swingerezésről írni, hiszen a mai napig tabutémának számít. Olyannyira nagy tabunak, hogy jómagam csak pár éve találkoztam ezzel a kifejezéssel, pedig nem tartom magam szűk látókörű, olvasatlan és begyöpösödött embernek. Mégis, bármennyire nyitottnak is hiszi magát a világ szexuális téren, tulajdonképpen mindez csak látszat, igazán mélyen sosem merünk belenyúlni a nemi lét útvesztőjébe, csak a felszínt kapargatjuk, de azt nagyon. Így aztán a swinger tabu, sőt, mivel nem felel meg még a mai társadalom elvárásainak sem, szégyenfoltnak és ördögtől való tevékenységnek számít. Ezért van az, hogy oly sokáig jómagam sem tudtam a létezéséről, pedig az internet aztán lépten-nyomon ontja magából a szexuális tartalmakat, és akkor is beléjük fut az ember, ha nem is keresi.

A könyv viszont pont emiatt okozott nagyon kellemes meglepetést. Igen, meg lehet úgy írni egy ilyen témáju regényt, hogy az ne legyen ponyva vagy ne forduljon önmaga paródiájává. Sőt, ez a sztori kifejezetten igényesen lett tálalva, és ami a legszebb, hogy rengeteg mögöttes tartalmat, társadalomkritikát is megfogalmaz a szereplők nézőpontjain keresztül. Bepillantást nyerhetünk, hogyan is változtathatja meg az emberek mindennapjait egy ilyen klub, hogyan kezdjük el kritikusan nézni az addig természetesnek hitt dolgokat és magát a hétköznapok fogságába zárt életet. De legfőképpen önmagunkat. Több karakter különböző életét meséli el, és mindegyik szál kifejezetten érdekes, sőt tanulságos. Közben pedig látni véljük azt, mekkora képmutató ez az egész rendszer. Hiszen még most is, a 21. században a többségnek teljesen természetes, hogy egy nő a pasija/vőlegénye/férje anyagi helyzetétől függ, s míg a férfi hozza a pénzt, a nő csak szépen mossa a koszos zoknit és tárja szét a combjait, de önálló, független életre már nem hajlandó. Az a nő pedig, aki saját életre, saját karrierre vágyik, és nem hajlandó kompromisszumokba és látszatkapcsolatba bocsátkozni, de a vágyai kiélése érdekében elmegy egy ilyen “sátánista helyre”, már egy büdös kurva, ótvar ribanc, szégyentelen nőszemély. Pont ő, aki semmilyen anyagi hozzájárulást nem hajlandó elfogadni egy férfitól, csak kölcsönösen örömet okoz magának és a másiknak mindenféle korlátok nélkül, miközben a “társadalomnak megfelelő nő” tulajdonképpen a saját pasijának a kurvája. Hát ez az igazi képmutatás.

És amíg ezek a fajta társadalmi normák lesznek érvényben, addig a swingerezés bizony tabu marad, és csak titkolózva, sugdolózva merünk – ha egyáltalán merünk – róla beszélni. Vagy eljárni egy ilyen helyre.


arvay-greta-elmerulve-pdf-swingerMEGJELENÉS: 2015
OLDALSZÁM: 260
KIADÓ: Athenaeum
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

A titokzatos Árvay Gréta erotikus regénye egy szimultán történetfüzér. Budapesti figurákat látunk bolyongani a városi dzsungelben, embereket, akik nagyon különböző társadalmi helyzetből érkeznek, nagyon különböző életélményeket cipelnek magukkal, és nagyon különböző problémákkal küzdenek, de egyvalami közös bennük. Problémáik megoldását (vagy egyszerűen csak vágyaik beteljesülését) egy swingerklubban, a Mystique-ben találják meg. Egymásban elmerülve oldódnak fel feszültségeik. Otthontalanságuk otthona a ház – ahol egymásnak esnek. A háttérben zátonyra futott párkapcsolatok, kiégett sikeremberek, törtető libák és érzékeny művészek hol könnyeden derűs, hol nagyon is drámai sorstörténete.
Árvay Gréta ELMERÜLVE című regénye egy örvénylő, buja bacchanália.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s