Baranyai Ákos – Angyalosy Eszter: Wonderland

baranyai-angyalosy-wonderland-pdfMEGJELENÉS: 2015
OLDALSZÁM: 308
KIADÓ: Bookline
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De ahhoz, hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön: nemcsak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást. Ádám érzékeny és kreatív, míg Dogi vérbeli showman, aki épp eléggé gátlástalan ahhoz, hogy elérje, amit akar.
A két barát összehoz egy amatőr zenekart, amely néhány klubkoncert után igazi közönségkedvenccé válik. A sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életükben, így miközben Dogiék a budapesti klubokból feljutnak a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadaira, a barátságuk is komoly szakítópróba elé kerül.
Vajon megéri mindent feladni egy álomért?
Ádámnak döntenie kell, mi az, ami igazán fontos a számára.
De bárhogy is dönt, onnan már nincs visszaút.
A Wonderland a 2000-es évek elejének underground zenei világában játszódó történet. Generációs regény szenvedélyről, barátságról, szerelemről és árulásról. Sok zenével.
A Wonderland ugyanakkor több mint egy könyv. A regényben szereplő zenekar slágerét, a What do you really wanna sayt a Petőfi Rádió játssza, a dalhoz készült videoklip pedig már látható a YouTube-on.

Tudjátok, hogy imádom a magyar könyveket. Tudjátok, hogy megveszettül tudok szeretni olyan történeteket, melyek valósághűek, hétköznapiak, nincs benne giccs és rózsaszín köd, hanem tényleg a csúf, ámbár sokszor számomra nagyon is szerethető magyar valóságban játszódnak. A Wonderland egy ilyen regény. Már az első oldalaktól imádtam, és a vége pedig akkorát ütött, olyan szinten elgondolkodtatott, hogy alig volt erőm felocsúdni ebből a kábulatból.

A történet a 90-es évek végén kezdődik, méghozzá a Balotonnál, így azonnal megcsapott a nosztalgia szele. Olyan igazán magyarosra sikerült az egész, és még a 99-es napfogyatkozás is említést kapott benne, így tényleg el tudtam képzelni, bele tudtam magam élni, hogy az ezredforduló tájékán járunk Magyarországon. Az éppen kamaszodó Ádám Balatonon, a szülei nyaralójában megismerkedik élete első szerelmével, és ez a be nem teljesült szerelem meghozza az életében a változást. És ne gondoljátok, hogy amolyan lányregényesen rózsaszínes lesz ez a változás, hogy a lány ilyen meg olyan hatással lesz rá, eltereli őt a jó irányba, meg blabla. Nem, ugyanis a lány új pasija vezeti be Ádámot a lázadásba, a zene világába, mely aztán kulcsfontosságú lesz az egész történetben.

Szóval igen, a regény további részei is ilyen nagyon realista lábakon állnak, miközben betekintést nyerhetünk, milyen is lehet híressé válni egy hobbizenekarral. De a történet legfőképpen mégsem ennek a bemutatásáról, sokkal inkább a háttérben játszódó hétköznapi életről szól, és arról, milyen érzelmi mélységeken és magaslatokon megy át az ember. Úgy érzem, valójában maga Ádám, Dogi és Szandra hármasáról szólt ez az egész elsősorban, és annak ellenére, hogy láthattuk a zenekar fejlődését, tulajdonképpen magát az emberi természetet mutatja be a regény. A bukásról, a sikerekről, arról, hogy nem tudunk örülni sokszor még a jónak se, mert mindig ott az a kis félelem bennünk, hogy mindez csak egy illúzió.

 Éppen ez a siker receptje: hogy a tehetségnek találkoznia kell az ambícióval.
Maga a könyv stílusa nagyon fiatalos, élethű, azonnal elkap és visz magával. Persze, senki ne számítson szépirodalmi jellegű mondatokra, és bő szóhasználatra, de nem is ez a regény célja. A mondanivaló azonban mindent visz, és tényleg sokszor görbe tükröt tár az ember szeme elé. Talán egy negatívumként azt mondhatnám, hogy kicsit sokat ugráltunk az időben, így nem mindig tudtam követni, hogy na most akkor hol is vagyunk, és ezt jobban fel kellett volna tüntetni mondjuk dátumok formájában a fejezetek elején, de ezekkel az ugrálásokkal a dramaturgia erősebbre sikerült.

Szóval tényleg imádtam a regény minden sorát, a második felét lényegében egy majdnem félnapos várakozás alatt elolvastam, annyira magával ragadott. És én nem vagyok egy zeneszakértő, ezt az életstílust se ismerem, és bevallom, annyira nem is érdekel, mégis izgatottan olvastam, és soha nem unatkoztam. Pontosan azért, mert itt az emberi kapcsolatok és önismeret állt elsősorban a középpontban.

A regényhez készült egy dal és egy videoklip is, érdemes megnézni, hiszen életre kel a könyv egyik jelenete.

 

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s