Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

timothy-kurek-kereszt-szekrenyben-pdfMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM: 384
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

Két éve, e regény magyar megjelenésekor valahogy elkerült engem a gondolat, hogy elolvassam ezt a történetet, nyáron mégis ráakadtam, mikor LMBT könyveket keresgéltem, és akkor rájöttem, hogy el kell olvasnom. Nos, a történet egész felépítését és elmesélését nem így képzeltem el, és lényegében számomra ez jelentette az egyetlen negatívumot, ugyanis olyan szinten töménynek és eseménytelennek éreztem, hogy nagyon lassan ment az olvasása. Igen, igaz történet elmesélése sokszor nem olyan eseménydús, mint egy kitalált sztorié, de olvastam már igaz történeten alapuló könyveket, és azokkal nem volt gond e téren. Igaz, azok nem is foglalkoztak ilyen kemény, elgondolkodtató témával, mint a Kereszt a szekrényben.

Szóval maga az olvasás lassan ment, és egy hónapra félre is kellett tennem, hogy ülepedjen, de ennek ellenére egyáltalán nem bántam meg, hogy szántam rá időt. Ugyanis ilyen érdekes, bizarr helyzetet feldolgozó, elgondolkodtató könyvet rég olvastam. És tényleg, ez a regény rávett arra, hogy magamba nézzek és rájöjjek, hogy korántsem vagyok annyira toleráns, mint azt eredetileg hittem. És itt nem a melegekre gondolok (mivel lassan már több meleg ismerősöm van, mint heteró, nekem már igazából több, mint természetes ez a téma), hanem a nagyon vallásos emberekre. Kicsit ugyan hosszú lenne elmesélni, meg nem is tartozik ehhez a poszthoz, hogy mit jelent számomra a vallás és az Isten szeretete, de nagy vonalakban elmondom: én nem részesültem vallásos nevelésben, meg sem vagyok keresztelve, nem jártam hittanra, mégis hiszek Istenben, csak éppen nem abban, amit a vallás belénk akar verni. Hanem hogy van valamilyen felsőbb hatalom, nevezzük azt istennek, sorsnak, urunknak vagy Pista bának (mindegy, hogy emlegetjük), aki irányítja, terelgeti az életünket, figyel és tanít minket, és csakis bennünk lakozik. Ehhez a hithez pedig nem kell templomba járni olyan képmutató emberek közé, akikről már messziről lerí, hogy bárhol máshol lennének vasárnap, csak nem a templomban, de kell az imidzsükhöz, hogy ott üljenek szépen, kiöltözve. Viszont ez a regény felnyitotta a szemem, hogy bizony vannak tényleg mélyen hívő vallásos emberek, akik nemcsak, hogy nem kirakatbábuk a misén vagy az istentiszteleten, de a valláson túl is látnak, elfogadóak és szeretettel fordulnak a homoszexuálisok vagy más kirekesztettek felé. És hogy a nagyon bigott és szűklátókörű keresztényekhez sem kell utálattal fordulnom, mert akkor én sem vagyok jobb vagy toleránsabb náluk.

Egy homofób keresztényből is lehet egy év alatt egy elfogadó, vallásos ember, Timothy Kurek ezt bebizonyította, ráadásul úgy, hogy belebújt egy másik ember cipőjébe. Mert hiába a 21. század, hiába a modern, felvilágosult, tabuk nélküli társadalom, a melegeknek sokszor még mindig bújkálniuk kell, elviselni a bélyeget, ami ezzel jár. Az egyenlőség még mindig messze van, akármit is mondanak erről az emberek. És rettentő jó volt olvasni Tim belső harcát, szemének felnyitódását, a lelki világának fejlődését, megváltozását, ahogy keresztülment ezen a kísérleten. Valójában rengeteg gondolatom született nekem is olvasás közben, amiről külön kisregényt írhatnék, de pont erre jó ez a történet, hogy másokat elgondolkoztasson.

Ezt a regényt azoknak ajánlom elsősorban, akik nem járatosak a melegek világában, akik nem érzik át, milyen nehéz is a homoszexuálisok helyzete, milyen hazugságok közt, elbújva élni, vagy éppenséggel milyen felvállaltan, egy csomó utálkozás kereszttüzében. Ha kicsit is nyitott vagy, de vannak kérdéseid ezzel kapcsolatban, ez a könyv bizony neked lett írva.

Ha érdekel a regény, itt több infót megtudhatsz róla.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s