Matthew Quick: Bocsáss meg, Leonard Peacock!

matthew-quick-bocsass-meg-leonard-peacock-pdfMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 268
KIADÓ: Könymolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Valami olyat kell véghezvinni, ami egyszer és mindenkorra beleég a szürke átlagemberek agyába. Valami olyat, ami számít.

Hogyan töltenéd a születésnapodat, ha tudnád, hogy az utolsó?
A tizennyolc éves Leonard Peacock pontosan megtervezte az övét: búcsúzkodni fog.
Nem az anyjától, aki másik városba költözött és magára hagyta minden problémájával. Nem is az egykori legjobb barátjától, aki elviselhetetlenül nagy fájdalmat okozott neki. Csak négy barátjától: a Humphrey Bogart-rajongó szomszédtól, egy fiatal hegedűvirtuóztól, egy lelkész lányától és egy tanárától.
Miközben az idő fogy és az igazság pillanata vészesen közelít, sorra fény derül Leonard titkaira.
Talán egy nap elhiszi, hogy nem baj, ha valaki másmilyen, mint a többiek.
Sőt, néha még jó is.

A Napos oldal írójának új regénye titkos zugokba enged betekintést. Egy kamasz fiú elméjébe enged betekintést, amelyben piszkosabbnál piszkosabb és szebbnél szebb gondolatok keverednek… ahogy az a kamasz fiúk elméjében lenni szokott.

A Napos oldal után egy újabb Matthew Quick-regényt olvastam, ugyanis nagyon reménykedtem abban, hogy ez nem okoz akkora csalódást, mint az író általam elsőként olvasott könyve. És már az első fejezetek után tudtam, hogy ezt a regényt imádni fogom, ugyanis annyival szerethetőbb, ráadásul hozzám közelebb is áll a történet stílusa. A vége felé azonban megbizonyosodott, hogy egy újabb kedvencet köszönthetek ezzel a sztorival, szóval előre szólok, áradozás követezik. 

Imádtam ezt a regényt. Komolyan. Egyszer elgondolkodtatott, egyszer elborzasztott, máskor megnevettetett és lelket melengetett. De amiért a legjobban tetszett, az az, hogy nagyon szókimondó volt. Szeretem ezt a fajta nyersességet, mikor nem kerülgetjük a forró kását, és kerekperec leírjuk, hogy mi van. Mert ugyan szép az írói körülírás, a sejtelmes utalás, de valahogy mégis néha jobban esik, mikor tabutémákat finomkodó utalások helyett feketén-fehéren leírva látjuk. Ennek ellenére a nagy titkot, a sztori fordulópontját és kulcsfontosságú tényét mégis nagyon titokzatosan írta le Quick (persze, mégis mindenki egyből levágja, hogy miről is van szó), ezzel is kontrasztot alkotva a történetben. Komolyan mondom, imádtam az egész stílusát. De ami a legjobb, hogy annyi elgondolkodtató, társadalmi és személyes problémákat érintő dolgot boncolgatott az író, hogy győztem kapkodni a fejem.

Tulajdonképpen az egész regény úgy másfél napot foglal magába, ehhez még hozzájönnek a visszaemlékezések és néhány titokzatos levél. Amúgy sem egy nagyon hosszú történetről van szó, mégis annyi mindent érint, és annyi dologról rántja le a szomorú valóságot, hogy lenyűgözi az embert. Nem akarok nagyon spoilerezni, meg elmondani a tartalmát, a fülszüvegből amúgyis sok dolog kiderül ezzel kapcsolatban, mert igen, egy kétségbeesett 18 éves fiú elhatározásáról szól, aki meg akarja ölni egykori legjobb barátját, majd önmagát.

A kedvenc szereplőm egyértelműen Herr Silverman, aki a második világháború borzalmairól tartott órákat a gimnáziumban, és olyan érdekes gondolatokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, hogy néha én is rácsodálkoztam. Mert igen, ebben a regényben még a náci Németország és Hitler is szerepet kapott, persze csak átvitt értelemben, ahogy William Shakespeare Hamletje is kulcsfontosságú dolog lett. És mindebbe még keverjünk nagyon enyhe sci-fi utalásokat, mely rettentő érdekes módon lesz tálalva (de ne ijedjen meg senki, nem sci-fi a könyv műfaja, hanem nagyon is reális, hétköznapi történet).

A regény végül elég váratlanul ért véget, de tulajdonképpen ez a lezáratlanság, ez a nyitott vég hagyott meg minket, olvasókat abban a fázisban, hogy tényleg továbbgondoljuk, megemésszük és elgondolkodjunk a történteken. Persze semmi lesz jó, de ott van mégis a remény, hogy egyszer talán, ha keményen harcolunk nap mint nap, ott lesz a boldogság. Mert a boldogságot nem adják ingyen.

Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s