Az írók titkos naplói avagy pornóregények a köbön

Idén három író naplóját olvastam el. Az egyik egy világhírű orosz költő-író, a másik egy magyar orvos-író, harmadik pedig egy francia noname író. Látszólag különböző személyek, és nemcsak az írói titulus a közös bennük – tulajdonképpen mindhárom ember élete maga az életre kelt pornó és szexuális perverzió. És mindhárom megörökítette mindezt egy napló formájában.

porno-konyv-iro-szex

Számomra már rég nem újdonság, hogy az írói lét nem egyenlő a tiszta erkölcsökkel, vagy ahogyan azt irodalomórán tananyagként tanuljuk. És már többször azt is tapasztaltam (na nem szó szerint véve, félreértés ne essék!), hogy maguknak az íróknak van a legbizarrabb (magán)életük. De tulajdonképpen miért is lepődünk meg ezen? Egy átlagos életet élő és gondolkodású ember nem ír regényt. Ahhoz vagy nagyon rendkívüli előélet vagy hatalmas fantáziavilág kell. És aki hatalmas fantáziával van megáldva, az nem áll messze attól, hogy mindezt a saját bőrén meg is tapasztalja, persze tisztelet a kivételnek. Így aztán ne csodálkozzunk azon, ha az írók élete bizony sokszor érdekesebb, mint maguk a műveik. Gondoljatok csak Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvére, amely nem hiába lett olyan sikeres minden magyarlakta területen. 

Nyár elején olvastam el Puskin titkos naplóját. Még valamikor a tél során találtam egy lefényképezett oldalt egy Facebook-csoportban ebből a “könyvből”, amely akkor azonnal megragadta a figyelmemet. Mondanom sem kell, egy elég bizarr szexuális jelenet tárult a szemem elé, amely még az én ingerküszöbömet is kiakasztotta. És hát én mindig is szerettem a könyvek terén az önmagam által felállított határokat feszegetni, természetesen el kellett hát olvasnom Puskin naplóját is.

Hogy mi a véleményem erről a naplóról? Mondjuk úgy, sokszor nem kicsit leesett az állam, és olvasás közben néha felkiáltottam, hogy “ó, bazdmeg, tényleg ez a csávó írta az Anyegint, és akiről gimiben érettségi tétel volt?” Még azon is elfelejtettem mérgelődni, hogy mennyire nőket gyalázó szinte minden tettje a történet során, és talán azért is dühöngtem kevésbé ezen, mert abban az időben még sajnos az egész társadalomban ez volt a normális. Mármint a nők elnyomása, nem ez a fajta szexuális perverzió. Vagyis merem remélni.

Aztán elolvastam Csáth Géza alias Brenner József naplóját is, amely szintén a szexuális életéről, és ezenkívül a morfiumfüggőségéről szólt. Ez már sokkal unalmasabb, sokkal tényszerűbb volt az előzőnél, és kevésbé is volt jól megírva, mint Puskiné. De azért vicces volt olvasni a női testrészeket latin orvosi kifejezésekkel jellemezve, viszont nem hagyott bennem mély nyomot meg túl nagy emlékeket.

Végül nemrég nekiestem Pierre Louys Egy anya és három lánya c. könyvének, amely ugyan nem napló, de mindjárt az elején fel van tüntetve, hogy vele megtörtént eseményeket írja le, tehát vehetjük akár annak is. Na, ez volt az a “mű”, amelyen totálisan kiakadtam, még Puskin naplóját is mérföldekkel lekörözve. Messzemenőleg ez a legeslegdurvább minden általam olvasott regény közül, egyszerűen olyan dolgokat ír le, amit az én gyomrom már nem képes befogadni. Végül aztán sikerült végigverekednem magam az egyébként rövid történeten, és végülis arra jó volt, hogy megtudjam, nekem is vannak határaim.

Gondolom, kitaláltátok már, a három fent említett történet közül Puskiné tetszett a legjobban, ugyan sokszor tátottam el a szám rajta, de még mindig határokon belül volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy másokat nem fog kiakasztani, és persze szigorúan 18 év felettieknek ajánlott az olvasása, de minden nyitottabb embernek ajánlom ezt a naplóregényt. Már csak azért is, hogy lehulljon a rózsaszín lepel arról az emberről, akit az Anyegin című műve miatt istenítenek még most is. És ne legyen senki se naiv: azoknak az embereknek van a legbotrányosabb életük, akiket legjobban bálványoznak. Legyen az világhírű orosz költő vagy akár egy magyar író.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s