OFF: Ezért (nem?) lettem feminista

Feminista vagyok, de nem a szélsőséges értelemben. Tulajdonképpen, ahogy az életem minden területén, itt is az arany középút híve vagyok, és pontosan ezért nem tartozom egyik csoportba sem, “különcködőként” éppúgy meglepődöm egyes feminista oldalak eltúlzott kirohanásain, ahogy nagyon mély dühbe tudok gurulni néhány hímsoviniszta, nőket lenéző felfogás láttán. És mivel nem tartozom az egyik szélsőséges táborba sem, hát elmondom, mit is gondolok én a nők helyzetéről 2015-ben, amit ugyan nehéz lesz egy posztba összefoglalni, de röviden megpróbálom.

feminizmus-ferfi-no

Egyre többen kezdik felfogni, hogy a nőknek sokkal nehezebb az életük, mint a férfiaknak, és szerencsére ezt egyre több férfi is belátja már. A múltban ugye semmi, de semmi jogunk nem volt, tulajdonképpen csak arra voltunk jók, hogy a férfiakat szolgáljuk és utódokat szüljünk. Gyerekgyártó és szexrabszolga, lehetett volna akár ez is a nők definíciója egy múltbéli szótárban, miközben a férfiak a maguk hatalmas nagy szabadságukkal a világon mindent megtehettek. Ha nagyon extrém akarok lenni, mondhatnám így is, de semmi sem fekete és fehér, én pedig nem éltem abban a korban, hogy ezt megítéljem. Mert aztán jött a 21. század, és minden megváltozott.

Nem, nem mondom, hogy a nőknek könnyebb lett a helyzetük, csak éppen máshogy nehéz. Máshogy, mert most már egy nő is elérheti ugyanazt, mint egy férfi, megtehetünk mindent, csak sokkal több teher, akadály és felelősség kerül a nyakunkba. Mert hiába építhet egy nő magának karriert (amit ugye a múltban nem tehetett meg), még mindig ott a kismillió más dolog, azaz a családépítés, a gyereknevelés, a háztartás vezetése, amivel a férfi a legtöbb esetben nem foglalkozik. Ugyanígy kell felelőségteljesebbnek lennie egy nőnek a védekezésben (meg számos más dologban), mert a férfi bármikor szó nélkül leléphet, a nő meg viselheti egy forró kaland következményeit egy egész életen át. És akkor még ott vannak a társadalmi előítéletek, ribancozások, lekurvázások és még hadd ne soroljam, sokszor alaptalan indokkal.

Azonban ha nem a társadalmat figyelem, hanem csak szimplán a körülöttem lévő embereket, úgy érzem, a mai világban nagyon nem a férfiak irányítanak. Inkább azt vettem észre, hogy a nők elhitetik a férfiakkal, hogy a kezükben van a hatalom, közben meg ők mozgatnak mindent. Egyre több az erős, rafinált nő, akik kezdenek ráébredni a női erőre, hogy tulajdonképpen a nő az erősebbik nem (mert igen, mi vagyunk az érzelmileg, értelmileg erősebbek, ha még te magad nem jöttél volna rá erre, kedves olvasó), mégha fizikai szempontból sajnos legtöbbször alulmaradunk a pasikkal szemben. És sokan ezt ki is használják.

feminizmus
Hallom a feministák hangos hőbörgését a kép láttán.

Igen, mert már kezdem azt látni, ahogy a nők használják ki a pasikat. Hogy a legtöbb kapcsolatban a nő irányít, ami ugye nem feltétlenül baj, de mikor az egész kezd egyre agresszívebb irányba menni, akkor van az elnyomás. A pasik meg tehetetlenül kapkodják a fejüket, és észre sem veszik mindezt.

Tulajdonképpen nálam a ribancozás fogalma nem ott merül ki, hogy fűvel-fával szexel egy nő. Mégis miért lenne valaki attól ribanc, mert élvezi a szexet, és ezzel a pasiknak is kölcsönösen örömet szerez? Csak azért, mert több alkalmi kalandba bonyolódik? Ha a pasiknak lehet, a csajoknak miért nem? Annál sokkal inkább elítélendő, ha egy nő a pasit ide-oda rángatja, érzelmileg és anyagilag is kihasználja, ő parancsolgat kényekedve szerint meg sem hallgatva a másikat, a pasi meg tűri és fizeti a költségeit. Viszont ha a pasi ezt hagyja, és nem képes a sarkára állni, akkor ez ugyanúgy az ő hibája is.

De amit nagyon-nagyon nem bírok ép ésszel felfogni, az a totális anyagi függés egy férfitól. Mikor a nő a régi hagyományokhoz híven nem képes a saját lábára állni (pedig amúgy lenne lehetősége megtenni), és inkább belemegy abba, hogy mindent a férfi biztosítson be, a lakástól kezdve a bútorokon át a hétköznapi kiadásokig, ő pedig cserébe vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket. Ezzel pedig teljesen aláveti magát a férfinek. És ilyenkor jönnek a bántalmazó kapcsolatok, mikor a nő nem mer kilépni, hiába veri agyon az agresszív tahó, tűr, mert már nem tud hova menni, mivel teljes egészében a férfitól függ. És ami a szememben az igazán megbocsáthatatlan, mikor a nő ennek a lelki és fizikai terrornak kiteszi a saját gyermekét is, aki egyébként a legártatlanabb az egészben. Persze, ezek bonyolult dolgok, több poszt hosszúságú kifejtésre és értekezésre lenne szükség, de a tanulság az, hogy nem szabad teljesen a férfira támaszkodni, aki meg megteszi, az vessen magára. Ugyanúgy igaz a férfire, aki hagyja, hogy kihasználják a nők, az ne csodálkozzon.

Van egy dolog azonban, amit a mai napig mélységesen megvetek, és itt is szeretném kiemelni. Mikor egy nőt megerőszakolnak, és nem elég az a rettenetes lelki sokk és fájdalom, de egyesek még képesek az áldozatot hibáztatni. Nemrég volt az a felháborító rendőrségi videósorozat, amelynek az volt a fő üzenete, hogy a nők hibásak megerőszakolásukért, mert lengén öltözködnek, berúgnak és kihívják maguk ellen a sorsot. Ez egy nagy hülyeség már csak azért is, mert az erőszaktevő akkor is erőszakot alkalmaz, ha a nő nem öltözik minibe és nem rúg be. Amit egyébként miért ne tehetne meg? Csak azért, mert nő? Egy férfi meg mindezt szó nélkül megteheti?

Tavaly nagy port kavart Ákos szerencsétlen kijelentése, miszerint idézem: “a hagyományos női szerepeken túl vannak talán pillanatnyi sikerek, de még több a boldogtalanság, a kudarc és a magány. A legfontosabb, legszentebb női hívatás az anyaság.” Emlékszem, egy csomó ismerősöm kezdte nekem linkelni ezt a cikket, akik tudták rólam, mennyire szeretem Ákos munkásságát (kiemelem, a munkásságát!). Mit mondjak, először rohadt dühös voltam rá én is. Aztán kezdtem gondolkodni, hogy részben igaza van, hiszen a legnagyobb feministák is titokban társra és gyerekre vágynak, és tényleg, elsősorban ez tud boldoggá tenni nőt, bármennyire is tagadja. Csak éppen az anyaságon túl is van egy nőnek élete, meg céljai, a gyereknevelés és a karrier pedig nem zárja ki egymást. Hogy Ákos ezt így gondolta, vagy rosszul fogalmazott, illetve mi értettük félre a szavait, az már egy más kérdés.

Egyébként ki emlékszik a Szexmisszió című nyolcvanas évekbeli sci-fi vígjátékra? Mikor két férfit kísérlet céljából két évre hibernálnak, aztán több évtizeddel később ébrednek fel, mikor a nők vannak az uralmon, férfiak abszolút nem léteznek. De végül aztán kiderül a szemfényvesztés, a fő feminista meg valójában egy meleg pasi, nőnek öltözve… Hát, körülbelül ezt gondolom én is erről az egészről.

Summa summarum: a női lét még mindig sokkal összetettebb és nehezebb a férfilétnél. Egy nő, ha az anyai sikereken túl egyéb sikereket is el szeretne érni, bizony rettentő nehéz dolga van, de ettől függetlenül ma már nem lehetetlen mindez. Azonban lassan egyre több nő kezd ráérezni a saját erejére, és bizony meghagyva a férfiaknak a látszatot, de a háttérben ők mozgatják a szálakat. Én nem érzem úgy, hogy nőként el lennék nyomva, ezért nem értem sok feminista paranoiás viselkedését, akik minden ártatlan poénban vagy kiforgatott szóban a nők elleni támadásokat látják. Főleg úgy, hogy most már egyre többször tapasztalom az ellentetjét.

Reklámok

5 thoughts on “OFF: Ezért (nem?) lettem feminista

  1. Bár összességében teljesen helyénvaló a posztod, ez a bekezdés sajnos erőteljes csúsztatást tartalmaz:
    “Mikor a nő a régi hagyományokhoz híven nem képes a saját lábára állni (pedig amúgy lenne lehetősége megtenni), és inkább belemegy abba, hogy mindent a férfi biztosítson be, a lakástól kezdve a bútorokon át a hétköznapi kiadásokig, ő pedig cserébe vezeti a háztartást és neveli a gyerekeket. Ezzel pedig teljesen aláveti magát a férfinek. És ilyenkor jönnek a bántalmazó kapcsolatok, mikor a nő nem mer kilépni, hiába veri agyon az agresszív tahó, tűr, mert már nem tud hova menni, mivel teljes egészében a férfitól függ”

    Egyáltalán nincs párhuzamban a 2 szitu! Az, hogy egy nőt eltart a férje, akár az anyaságamiatt, akár “csak úgy”, az nem feltételez, hogy rögtön verni is fogja! Példa vagyok rá én, vagy akár 2 kedvenc amerikai színészem és családjuk és még sokan mások….
    Vigyázni kell, mert az ilyen kijelentéseket sokan szó szerint veszik!

    1. Persze, eléggé lesarkítottam, hogy férjen bele minden egy posztba, tényleg nem kell ezeknak a pasiknak bántalmazniuk a párjukat. Viszont nem támogatom az ilyen helyzetek kialakítását, hogy csak a pasi fedezzen minden költséget, mert ha beüt az ilyen krach a rossz emberismeret vagy más miatt, akkor legyen menedékút, ahova a nő tud menekülni. tehát hogy merje beadni a válást/ vagy tudjon szakítani.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s