Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

feher-klara-bezzeg-az-en-idomben-pdfMEGJELENÉS: 1966
OLDALSZÁM: 198
KIADÓ: Móra
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

„Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok.” “Bezzeg…” – mondják mindenre a felnőttek. Katit azonban nem érdeklik a régi történetek, ő most tizenöt éves, most szerelmes, most akar boldog lenni. Csak az első bál éjszakáján ébred rá: 1941-et ír a naptár, amikor a történelem, a felnőttvilág bármikor elszakíthatja őt szerelmétől, akár örökre is.
Fehér Klára könyve az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény. Mi lehet a titka? Talán az, hogy egy ilyen szomorú korszakról is képes bölcs derűvel mesélni. A szeretni való szereplők, a humoros helyzetek a mai olvasó számára is közelivé, átélhetővé teszik Kati és Laci történetét.

Fehér Klárától ifjúsági regényt legutoljára 15 éve olvastam, mikor is megkaptam az első szemüvegem. Gondolom, innen már kitaláljátok, hogy a Mi, szemüvegesek című könyvéről beszélek, melyet nem is lehetne másképp illetni, mint hogy imááááádtam, és tényleg nagyon sokat segített abban az időben elfogadni azt az érdekes szituációt, hogy innentől kezdve szemüveges leszek. Na igen, az ember nyolcévesen még apró dolgoknak kerít nagy feneket, de hát ezért is szép a gyermekkor, még a legkisebb dolognak is nagyon tudunk örülni. Szóval már akkor megkedveltem az írónőt, és most, 15 évvel később, felnőtt fejjel egy másik ifjúsági regénye került a kezeim közé, ami nem más, mint a Bezzeg az én időmben. És amelyről eddig csak jókat hallottam. Mit is mondhatnék? Egyáltalán nem csalódtam.

Ami ebben a regényben a legjobban tetszett, az nem más, mint hogy olyan egyedien közelíti meg a második világháborút. Múlt héten néztem meg filmen a Könyvtolvajt (olvasni még nem olvastam), és bármennyire is tetszett, bizony igazat kell adnom a könyv kritikusainak, eléggé hatásvadászra és közhelyesre sikeredett, pedig állítólag a film próbálta ezt kompenzálni, de még így is. Na, a Bezzeg az én időmben ennél sokkal természetesebben adja át a második világháborús Magyarország képét. Tulajdonképpen a regény első felében nem is utal rá semmi (vagyis inkább csak a sorok közt lehet olvasni), hogy a világban háború dúl. Csak a dátumból sejthetjük, ugyanis 1940-et írunk. Az egész egy bájos lányregénynek indul, melyben Horváth Kati, a kitűnő tanuló, ám egy kissé szeleburdi tizenöt éves lány próbálja megtalálni a helyét a világban, és kiállni a megpróbáltatásokat, az igazságtalanságokat. Azt, hogy milyen nehéz szegénynek lenni, nélkülözni, és hiába az éles ész, a tanulás, a szorgalom, pénz és ismeretség nélkül nehéz boldogulni a 20. század közepén.

Aztán képbe jön a szerelmi szál, Laci, és beindulnak az események. Az édes első szerelem rózsaszín álomvilága keveredik a lesújtó háborús hírekkel és eseményekkel. Életbe lépnek a zsidótörvények, és a főszereplő hirtelen arra eszmél, hogy fel kell nőnie. Hogy ez már egyáltalán nem gyerekjáték.

Májusban tizenhat éves leszek. Jövőre tizenhét. Azután tizennyolc. Istenem, maholnap vénlány…

Tulajdonképpen ilyen humorosan megírt második világháborús regényt nem olvastam, még Szabó Magda Abigél című klasszikusa sem tartalmazott ilyen szintű humort. Ez is bizonyítja, háborús regényt bizony nem csak pátosszal és/vagy mély dramaturgiával, giccsesen lehet megírni, hanem van egy sokkal hétköznapibb megoldás is rá. A túlzott “szenvedés” bizony nem mindig adja át a megfelelő mondanivalót, néha sokkal hatásosabb tud lenni a fanyar humor.

És a messzi jövőben, ezerkilencszázhatvanban vagy ezerkilencszázhetvenben, a kislányom csodálkozva hallgassa ezt a történetet, és ne értse meg… ne értse meg… ne értse meg.

Nem mondom, hogy ugyanakkora kedvenc lett ez a regény, mint az Abigél, de mindenképp nagyon-nagyon imádtam, és tényleg bátran ajánlom, akár felnőtt, akár gyermek kezébe. Nem hosszú, és nem is nehéz olvasmány, ennek ellenére nagyon hatásos és elgondolkodtató. Szívem szerint a kötelező olvasmányok közé tenném.

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s