Marie-Aude Murail: Lakótárs kerestetik

murail-lakotars-kerestetik-pdfMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 216
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Az érettségi előtt álló Kléber és bátyja, Barnabé, akit mindenki csak Sutyinak hív, egy párizsi albérletbe költözik, ahol már négy másik fiatal is lakik. Míg Kléber a gimiben gályázik, és azon agyal, hogy tudna becsajozni, Sutyi Playmobil figurákkal játszik, meg Pupák úrral, a plüssnyulával, aki vigasza és elszakíthatatlan társa jóban-rosszban. Sutyi huszonkét éves, de értelmi fogyatékosként örökké kisgyerek marad. Kléber sosem tudja úgy magára hagyni, hogy ne csinálna valami galibát. Az elmegyógyintézetbe semmiképpen nem akarja visszadugni, de vajon elbírja-e a szülői felelősség rá nehezedő terhét? Marad-e ideje és energiája a saját életére? Az együtt lakó fiatalok mindennapjai és ezzel együtt gondolkodásmódja apránként gyökeresen megváltozik Sutyi hatására. A bonyolult és álságos „nagyok” problémáira ez az egyszerű, hazugságra képtelen gyermek hoz mindannyiszor megoldást. Hol komikus, hol könnyes fordulatokban bővelkedő regény a másságról, az elfogadásról és a feltétlen szeretetről.

Gondolom senkit nem lep meg, hogy azóta várólistás ez a regény, amióta olvastam az Oh, boy!-t. Marie-Aude Murail stílusa ugyanis annyira megtetszett, hogy kíváncsi lettem erre a később megjelent regényére is. Tulajdonképpen azt is kaptam tőle, amit vártam. Vicces volt és humoros, megrázó és elszomorító, csodálatos és mesés. És őszinte. Nagyon-nagyon őszinte. Szinte minden ugyanúgy történt, mint az Oh, boy!-ban az elárvult testvérektől a kínos és nagyon igazi helyzeteken át a csodálatos végkifejletig. 

Nagyon tetszett a regény alapszituációja, azaz egy 17 éves végzős gimnazista, Klébert hogyan veszi kézbe az életét, és költözik be a huszonkét éves értelmi fogyatékos bátyjával, Sutyival egy egyetemistákkal teli társbérletbe. Mert ugye a huszonéves egyetemisták nem éppen a féktelen türelmükről híresek, ha éppen egy beteg, állandó figyelemre szoruló embert kell pátyolgatniuk vagy csak éppen megtűrniük a közös lakásban. Ezt az egészet olyan szépen mutatta be nekünk az írónő, olyan valóságosan, mégis viccesen, főleg a kezdeti nehézségeket és a súrlódásokat.

De ami igazán tetszett, hogy nemcsak Kléber és Sutyi életébe nyehettünk bepillantást, hanem a többi lakóéba is, így egy kis New Adult is került a történetbe a maga bájosan különleges módján.  Mert a sztori egy fiúról is szól, Enzóról, aki halálosan szerelmes a legjobb barátja nővérébe, Ariába. Aria azonban komoly kapcsolatban él egy medikustársával, Emmanuellel, aki persze szintén a társbérletben él Enzóval, Ariával és Corentinnel együtt. Megfigyelhetjük a két fiú, Enzo és Emmanuel közti csatározásokat avagy hogy használják fel ebben a háborúban az értelmi fogyatékos Sutyit, és közben mosolyogva figyelhetjük azt is, miként harcol a gyönyörű Ariáért az ifjú Enzo.

De hogy Kléber se maradjon ki a jóból, az ő magánéletében is dúlnak a viharok, a 17 éves végzős gimnazista srác ugyanis végre fel szeretné fedezni a másik nemet a szó minden értelmében. Így az ő vívódásait na meg a hormontúltengését is nyomonkövethetjük, és persze jókat mosolyoghatunk rajta.

Mindemellett azonban Sutyi áll a történet középpontjában (jelképesen pedig a plüssnyuszija, Pupák úr), ő köti össze leginkább a szereplőket, mondhatni ő a közös pont, aki köré épülnek a többiek. És Sutyi lesz az is, aki miatt egy halom komikus jelenet bontakozik ki, na meg természetesen ő segít (tudtán kívül), hogy minden probléma megoldódjon.

Nem csalódtam, ismét egy felnőtteknek íródott mesét kaptunk az írónőtől egy csomó jobbnál jobb tanulsággal és társadalomkritikával megspékelve. Megint imádtam azt a fajta humort, amivel azokat a dolgokat illette, melyről  még manapság is tabutéma beszélni. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a regényt, kötelezővé tenném az olvasását.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s