Hétvégére hangolódva #10 – Meggyőző érvek

tartozkodo_erzelem_meggyozo-ervekA Büszkeség és balítélet után ez a második kedvenc Jane Austen-regényem, melynek olvasása hasonlóan kedves élmény volt számomra, mint az írónő legismertebb könyvének. Persze, azért ne túlozzunk, B&B jóval lekörözi a Meggyőző érveket (mert annál jobb nem volt és nem is lesz sosem, ugye), de ez a regény sem adhat okot panaszra. Annyira nagyon imádtam a két főszereplőt, de leginkább a felállított szituációt, hogy valójában nem a történet során ismerkednek meg, hanem már jóval előtte, hiszen akkor már túlvannak egy szakításon is – Anne ugyanis a rokonai győzködése után kikosarazza a rangon alulinak tartott tengerésztisztet. Ám nyolc év múlva a kikosarazott Mr. Wentworth visszatér, de immár meggazdagodva, és itt kezdődnek a bonyodalmak.

Imádtam Wentworth kapitányt, és nemcsak a regényben, hanem a belőle készült filmben is. Itt is csak azt tudom mondani, hogy Mr. Darcy szintjét azért nem üti meg, de mindenképp egy lehengerlő férfikarakter, és ráadásul a filmben külsőleg nagyon is bejön. Anne karaktere is igazán különleges, okos és jó lélek, csak sajnos nem annyira határozott, mint Elizabeth volt, ugyanis boldogtalanságának az oka pont a befolyálhatósága. Viszont érdekes és tanulságos történet, minden nőnek szívből ajánlom.

Azonban ne lepődjön meg senki azon, hogy esetleg nem találja a filmadaptációt, ugyanis Tartózkodó érzelem címmel jött ki.

jane-austen-meggyozo-ervekEredeti megjelenés: 1818
Magyar megjelenés: 1980
Kiadó: Európa

Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül. Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet csak Anne Elliot nem…
A Meggyoző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

Képek a filmből:

tartozkodo_erzelem

Persuasion-2007-jane-austen-995643_1024_576

Az a bizonyos levél:

Képtelen vagyok hallgatni. Szólnom kell magához, a rendelkezésemre álló módon és eszközzel. Belém hasít, amit mond. Kétség és remény közt gyötrődöm. Ne mondja, hogy elkéstem, hogy örökre elszálltak oly drága érzései. Hadd kínáljam fel ismét magam és szívemet, mely ma sokkal inkább a magáé, mint volt akkor, mikor nyolc és fél esztendővel ezelőtt majdnem összezúzta. Ne állítsa azt, hogy a férfi hamarabb felejt, mint a nő, hogy szerelme hamarabb kihűl. Soha nem szerettem mást, csak magát. Talán igazságtalan voltam, gyönge és sértődött bizonyosan, de állhatatlan soha. Maga, egyesegyedül maga hozott engem Bathba. Csak magára gondolok, csak magáért tervezek – hát nem tudja? Lehetséges, hogy nem fogta fel vágyaimat? Nem vártam volna ki ezt a tíz napot, ha úgy tudnék olvasni érzelmeiben, mint amennyire hitem szerint maga belátott az enyémbe. Most alig tudok írni. Minden pillanatban hallok valamit, ami levesz a lábamról. Halkra fogja a hangját, ám én ennek a hangnak minden árnyalatát ismerem, és nem veszítek el egyetlen szótagot sem abból, amit más meg sem hallana – jóságos, nagyon, túlságosan is kiváló teremtés! Igen, valóban igazságosan ítél meg bennünket. Hiszi, hogy a férfiakban is van igaz ragaszkodás és állhatatosság. Higgye hát, hogy forrón és megingathatatlanul ez él bennem.

F. W.

Mennem kell, s nem dőlt el a sorsom; de visszatérek ide, vagy követem társaságukat, mihelyt tehetem. Egyetlen szó, egy tekintet elég nekem, s tudni fogom, ott leszek-e ma este édesapja házában, vagy nem lépem át a küszöbét soha.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s