Hétvégére hangolódva #9 – Invázió

Egy kis kihagyás után (magyarázat: túl sok volt a friss olvasmány, és inkább azokról szerettem volna írni) végre újra Hétvégére hangolódva rovat, azaz egy újabb remek regény ajánlása. Ezúttal az Inváziót hoztam el nektek, Robin Cook egyik sikerkönyvét (bár, szinte az összes az, szóval talán a sikerkönyv kifejezés nem is megfelelő). Mint tudjuk, Robin Cook az orvosi krimik császára, és bár még mindig inkább orvosnak, mint írónak tartja magát, igenis nagyon tehetséges emberről beszélünk. Az Invázió azonban azért különleges, mivel a szokásos orvosi vonal mellett itt főként a földönkívüliekről van szó. Tehát nem is krimiről beszélünk, hanem inkább sci-firől, bár ebben a műfaji meghatározásban elég gyenge vagyok. Múltkor On Sai regényének értékelésénél is említettem, hogy nem nagyon kedvelem a sci-fit, de ezt a formáját, melyet Cook felvonultatott, elképesztően imádtam, olyannyira, hogy kétszer is elolvastam, és mindkét alkalommal nagyon élveztem. Most, hogy a Luxen-sorozatot falom, kicsit deja vu-t is érzek, és pontosan emiatt a regény miatt.

robincookSzóval akik még nem olvastak Robin Cooktól semmit, de kicsit idegenkednek a túlontúl orvosi vagy kórházas dolgoktól, nekik mindenképp ezt a regényt ajánlom. Nagyon-nagyon fordulatos, izgalmas, világvége-hangulatú, és az író mégis hű marad a szakmájához, hiszen minden megoldás a biológiában és az orvoslásban rejlik. 15 évesen olvastam el én is, tehát a fiatalabbak is bátran kézbe vehetik. És ez is nagyon újraolvasás-gyanús számomra, hiszen Cook-regényt sajnos már évek óta nem olvastam.

robin-cook-invazio-pdfEredeti megjelenés: 1997
Magyar megjelenés: 1997
Kiadó: Alexandra

Az Egyesült Államok nyugati részén egy éjszaka az égen különös, csillaghullásra emlékeztető jelenség játszódik le. Meteorok helyett azonban meghatározhatatlan anyagból készült, apró diszkoszhoz hasonlító korongok csapódnak a Föld felszínére – elkezdődik az invázió. Egy idegen életforma akarja uralma alá hajtani az emberiséget, életre keltve még az ember megjelenése előtt előreküldött lappangó követeit. Téren és időn át mozogni tudó, legyőzhetetlennek tűnő ellenségről van szó, amelynek a felismerése is a lehetetlenséggel határos, legyőzése pedig kizártnak látszik. Uralma azért olyan szörnyű, mert maguk a legyőzöttek boldogan fogadják és létük kiteljesedéseként élik meg. Két egyetemista fiatal, egy orvosnő, egy víruskutató házaspár kamasz fiával, és egy nyugdíjbavonulás előtt álló rendőr – belőlük áll az a maroknyi csapat, amely vállalkozik a kivihetetlenre. Meg akarják fejteni a betegség titkát, hogy a kórt az ellenségessé vált emberek akarata ellenére is legyőzzék, és megállítsák az inváziót. Ehhez – miután már minden veszni látszik – segítséget kapnak egy különös viselkedésű, de nagy tudású kutató személyében.
Sci-fi alapokra helyezett orvosi regény, amely a víruskutatás már-már krimiszerű izgalmat gyorsan pergő, váratlan fordulatokkal teli történettel párosítja, s mindez Robin Cook feszes ritmusában a tőle megszokott egyedülállóan magas színvonalon.

invazio

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s