Hétvégére hangolódva #8 – Battle Royale

Tudom, sokan vannak, akik még nem hallottak az Éhezők viadala elődjéről, amely lényegében ugyanazt a témát, ugyanazt a koncepciót dolgozza fel, mint a Hunger Games, csak sokkal erőszakosabb és durvább. Mondhatni úgy is, hogy a híres trilógia felnőtt verziója. Ez a Battle Royale, amit egy japán nemzetiségű író, Takami Kósun írt még a kilencvenes években. Szóval nem mai mű, már jóval előbb híres is lett, és ez a regény az egyik oka annak, amiért nem zártam tökéletesen a szívembe az Éhezők viadalát. Szerintem eléggé nagy koppintása, még akkor is, ha Suzanne Collins azt vallja, hogy úgy írta meg a történetét. hogy még csak nem is hallott a japán regényről. Szóval ebből kitalálhatjátok, itt is egy rakás tininek kell meggyilkolnia egymást, és a végére csak egy élheti túl. Ez a regény persze nem YA, sőt, a 18-as korhatár is ott díszeleg a borítón (persze én is már 16 évesen olvastam, mert miért ne :P), tehát számítsatok a véres részletekre is.

Érdekesség egyébként, hogy ez az első regény, amely az internetnek, pontosabban egy blognak köszönhetően olvastam el. Nem, nem könyvesblog, hanem egy személyes blog volt (2008-ban még az volt a menő), ott hallottam először erről a remek regényről.

Ebből a könyvből is készült film, természetesen. Sajnos még nem láttam, de őszintén szólva inkább újraolvasnám a könyvet, mint megnézzem a filmet, mert nem sok jót hallottam róla.

takami-kosun-battle-royale-pdfEredeti megjelenés: 1999
Magyar megjelenés: 2006
Kiadó: Ulpius

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll… A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

 

A film trailere:

Idézetek:

Mindnyájatoknak egyes-egyedül kell harcolnia. Az élet már csak ilyen…

Még az olyan átlagemberek is, mint én, időnként mindent értelmetlennek találnak. Miért kajálok én, amikor reggel felkelek? Hiába eszem bármit, úgyis nemsokára szar lesz belőle, nem? Minek megyek be az iskolába tanulni? Még ha véletlenül sikeres lennék is a jövőben, egyszer úgyis meghalok. Jó ruhákat hordtam, kiérdemeltem az emberek irigységét, vagy megszedtem magam, de semmi értelme nem volt. Teljességgel értelmetlen.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s