Leiner Laura: Hullócsillag (Bexi 2.)

leiner-laura-hullocsillag-bexiMEGJELENÉS: 2015
OLDALSZÁM: 412
KIADÓ: Gabo
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Bexi, akinek mostanra megjelent, és zajos sikert aratott a második nagylemeze, az Offline, továbbra is sikeres énekesnő, Nagy Márkot viszont teljesen elfelejtették, mert végül nem ő nyerte a tehetségkutató műsort. Körte mindent megtesz, hogy ismét sikeressé tegye Márkot, de ez nem egyszerű, nagyon mélyről kell felhozni a srácot. És hát ott vannak neki Aszádék is, még mindig a garázsában. Ezért aztán Körte megragadja a romlott majonéz miatt adódó lehetőséget, és belegyezik abba, hogy menedzseltjeivel Londonba repüljön egy utazási műsor forgatására.

Emberek, ez valami fantasztikus volt! És tudjátok mit? Nem úgy volt fantasztikus, mint A Szent Johanna gimi annak idején, hanem egészen másként fantasztikus. Leiner Laurásan, de mégis totálisan máshogy, avagy számomra teljesen elkülönült a kettő sorozat, és mindkettőt más okból imádom. Mert ih-má-dom, ehhez kétség sem fér, és annyira, de annyira boldog vagyok, hogy Laurának sikerült ismét valami forradalmit alkotnia! Mert az ötlet ismét iszonyú zseniális, de ezt már említettem az előző értékelésemben is, viszont most valahogy méginkább sikerült lenyűgöznie. De hagyjuk is a nyáltengert és a dicséretözönt, csapjunk is bele a konkrétabb dolgokba.

Szóval a legnagyobb pozitívumként azt könyveltem el, hogy Leiner mint író nagyon sokat fejlődött. Azért be kell, hogy valljuk mindannyian, az előző sorozatában az írói kvalitásai főleg abban nyilvánultak meg, hogy rettentő jó humorral és szuper ötletekkel van megáldva, de írástechnikájában bizony voltak kivetnivalók. Egyrészt a néhány logikai baki és a dramaturgia egyszerűsége, másrészt a kevés leírás és a nem túl változatos nyelvhasználat. De most végre fordult a kocka! Ahelyett, hogy a jobbnál jobb poénok egymásra halmozása lett volna a cél, kaptunk egy teljesen egész, teljesen kerek történetet egy csomó fordulattal, eközben pedig egyre több leírást, egyre több belső monológot és persze sok-sok adag tanulságot is sikerült belevinni. Még többet, mint az első részben volt. Ugyan mindez a poénok “kárára” ment, de kifejezetten üdítően hatott, hogy nem az SzJG stílusát akarta meglovagolni újra, és bizony sikerült kilépni a komfortzónájából. Persze, azért ne gondoljuk, hogy abszolút nem lett vicces a sztori, mert az írónő azért még mindig hozta a szokásos, nagyon imádnivaló humorát, de már csak mértékkel, és sokkal több figyelmet fordított az egyéb dolgokra is. És igen, pontosan ezért említettem a bevezetőben, hogy a Bexi-sorozat egészen másként fantasztikus, mint A Szent Johanna gimi, mert míg az utóbbi a poénkirály, addig az előbbi egy igazán vicces-fordulatos-tanulságos ifjúsági regény.

hullocsillag-leinerlaura

Ez a rész öt héttel az előző után játszódik, mikor is Nagy Márk a csúcsról csúfosan a mélybe zuhant, míg főhősnőnk, Rebeka, alias Bexi karrierje szárnyalni látszik, viszont a háttérben ott munkálkodik a hasonmás, Lexi is. Ebből az alaphelyzetből próbálnak szereplőink kihozni a legjobbat, mindezt több-kevesebb sikerrel. A számomra nagyon szimpatikus és szerethető Beki megmutatta, milyen is, ha valaki színtiszta önzetlenségből tesz meg dolgokat, vagy milyen az, ha a jószándék néha nagyon balul sül el, és a dolgok egyszerre kicsúsznak az ember kezei közül. De nemcsak Beki az, aki nagyon szerethető ebben a sorozatban, szinte minden karakter bonyolultabb és emberibb, mint az előző Leiner-regényekben, és már kevésbé választható el a jó és a rossz, akárcsak a való életben.

Eközben pedig még inkább megismerjük a magyarországi sztárélet egyáltalán nem sztárosnak tűnő mélypontjait, hogy a csillogáson túl nagyon sok mocsokkal kell szembesülnie az embernek. Bizony, ezt a momentumot sokan el sem tudják képzelni, de az írónő ebben a sorozatban mindezt továbbra is remekül ábrázolja, és bizony jókora hideg zuhany lehet ez a naiv tiniknek, akik erről álmodoznak.

Szóval nagyon csodálom Laurát, hogy ismét ilyen remek sorozattal ajándékozott meg minket, megintcsak egy űrt töltött be a magyar ifjúsági irodalomban. Ezúttal pedig nem csak remek humorával és egyedi ötletével vett le a lábunkról, hanem írói szempontból is nagyon jó regényt hozott össze. Csak így tovább, alig várom már a folytatást!

Egy gondolat “Leiner Laura: Hullócsillag (Bexi 2.)” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s