Hétvégére hangolódva #4 – Abigél

Ismét az egyik kedvenc regényemet hoztam el nektek (mily meglepő, ugye), méghozzá egy magyar író tollából való történetet. Ki ne hallott már Szabó Magda legismertebb regényéről, az Abigélről? Nos, számomra ez a szerelem akkor kezdődött, mikor két éve sikerült eljutnom az Abigél című színdarabra, méghozzá a Bánfalvy Ági-félére, melyben olyan híres arcok játszottak, mint Hujber Ferenc, Száraz Dénes, Kiss Ramóna, Fábián Anita vagy Körtvélyessi Zsolt. Én akkor annyira beleszerettem ebbe a történetbe, hogy rögtön utána el is olvastam a regényt, mely még a darabnál is sokkal jobban bejött. Nemrég pedig megnéztem a filmváltozatát, amely pontosabban egy négyrészes sorozat, de én egy este alatt belakmároztam mind a négy órát (el tudjátok képzelni, a vizsgaidőszak kellős közepén, éjjel háromig azt néztem). Szóval most már értitek, mennyire odavoltam a filmért is, és végre megtapasztalhattam, milyen csodás színész volt a nemrég elhunyt Garas Dezső, kinek színészi játékát végig csodálattal bámultam.

De hogy miről szól a történet? Második világháború, Magyarország, zsidókérdés, háború ellenes megmozdulások, és mindez egy csapat 15 éves bentlakásos iskolába zárt tinilány szemszögén keresztül. Tudjátok mihez tudnám leginkább hasonlítani? Az Internátus című spanyol sorozathoz. Szinte tökéletes is lehetne a párhuzam köztük.

szabomagda-abigel

Megjelenés: 1970

Ginával, Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon?

Idézetek

“El próbálta képzelni, milyen az, mikor minden ablakot ki lehet nyitni, és minden utcán árad a fény, nincs háború, és nincs halál, és nincsenek súlyos titkok, veszély és pusztulás.”

“Most majd Abigél leszáll a talapzatról, és elindul kőléptekkel, bemegy a tanáriba a dolgozatfüzet-szekrényhez, kiemeli Aradi dolgozatából a fényképet, visszajuttatja Aradihoz, aztán megfésülködik és ha már úgyis benne van a járásban, kimegy a kapun, és beül valami moziba.”

Képek a filmből

abigel-1

abigel-2

abigel-3

abigel-4

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s