Hétvégére hangolódva #3 – Lányom nélkül soha

Most egy igaz történeten alapuló regényt hoztam nektek, mely sokáig a legeslegnagyobb kedvencem volt, tinikoromban az abszolút toplistám élén állt. Ez pedig nem más, mint a Lányom nélkül soha, Betty Mahmudi szívszorító története, aki az iráni származású férjével és közös kislányukkal rokonlátogatást tesz Iránban, és ez a kirándulás végül örökké ígérkező fogságba csap át. Ezt a regényt egymás után kétszer olvastam el, először tizenöt, majd tizenhat évesen, és mindkétszer nagyon nagy hatással volt rám, de legelőbb maga a belőle készült film keltette fel az érdeklődésem még kiskoromban. A film egyébként sokkal “lájtosabb” lett, a regényben történt borzalmakat nem igazán tudta visszaadni, így mindenképpen a könyvet tudom nagyon ajánlani. Egy kis bevezetést is jelenthet azoknak, akik nem ismerik a Közel-Kelet kultúráját annyira, illetve a nők elnyomására is nagyban felhívja a figyelmet (ami ugye nemcsak ezekben az országokban probléma, sajnos).

lanyom-nelkul-soha

Eredeti megjelenés: 1987
Magyar megjelenés: 1987
Kiadó: Geopen

Betty Mahmudi és férje, az Amerikában dolgozó, iráni származású orvos, Dr. Szejjed Bozorg Mahmudi 1984-ben Iránba utazott, hogy meglátogassák Mudi családját. Velük volt négyéves kislányuk, Mahtab is. Bettyt megdöbbentették az ottani életkörülmények, és az, hogy ebben az országban a nőket akarattalan tárgyakként kezelik, a nyugati embereket pedig gyűlölik. Betty hamarosan vágyott vissza Amerikába. De Mudi és rokonsága másként döntött. Anya és lánya egy idegen világ foglyai lettek, túszai az egyre zsarnokibb és erőszakosabb férfinak. Végül Betty találkozott egy idegennel, aki megszervezte kockázatos menekülésüket Iránból, egy olyan úton, amelyet kevés nő és gyerek csinált valaha is végig.

A regénynek egyébként megjelent a második része is, melyben Betty elmeséli a szökésük utáni időszakot, az első könyv megírását, a film leforgatását, a többi médiaszereplést és botrányt, amely a nyilvánosságra való hozatallal járt. Az Ulpius-ház pár éve mindkét regényt új borítóval adta ki.

lanyom_nelkul_soha

lanyomnelkulsoha

2 gondolat “Hétvégére hangolódva #3 – Lányom nélkül soha” bejegyzéshez

  1. Évekkel ezelőtt olvastam a regényt és a folytatását is. Szerintem egy nagyon jó könyv. Engem legalább is nagyon magával ragadott és emlékszem, napokig nem tértem magamhoz.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s