Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék

kody-keplinger-the-duff-pdfMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 298
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 3/5

A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai.
Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot.
Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját.
Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.

Igazából akkor lettem kíváncsi erre a mostanság oly felkapott és sokak által olvasott regényre, mikor meghallottam, hogy a főszereplő csaj a megszokottól eltérően egy csúnya lány. Igen, nem gyönyörű, tökéletes testtel rendelkező, minden pasit maga köré csavaró, hanem egy ronda, a barátnői közül negatív értelemben kitűnő csaj. Nos, hát nem is tévedhettem volna nagyobbat, mikor azt hittem, hogy a főhősnőnk téééényleg nagyon csúnya lesz, vagy legalábbis annyira, mint a borítón szereplő lány. És ráadásul most először bebizonyosodott, hogy nem mindig előnyös, ha az ember nem olvas fülszöveget, mert így belebotlik pár kellemetlen meglepetésbe, ami elkerülhető lett volna.

Kezdjük azzal mindjárt a csalódássorozatot, hogy Bianca, akit DUFFnak nevez az ügyeletes szexi pasi, Wesley, egyáltalán nem egy ronda lány, csak egy fokkal átlagosabb, mint a hiper-überszexi barátnői. Szóval lényegében olyan, mint minden Young Adult főszereplő – átlagos, de szép lány, csak ő éppen nem rendelkezik kóros önbizalomhiánnyal. Ráadásul ha kissé bántja is őt a Duffy megszólítás, ahogy Wesley szólítja, lényegében nem nagyon törődik vele, mert mindjárt a fiú karjaiba és az ágyába veti magát. Nos, itt a második csalódás számomra. Komolyan, egy tizenhét éves lánynak, aki küzd pár családi problémával, mindjárt a szexbe kell menekülnie egy majdem idegen fiúval? Tényleg? Ez a mai világban a természetes reakció a tizenévesek probémamegoldására? A szex vagy a drog? Jó igen, egy fokkal még mindig jobb, mintha a drogok világába menekült volna, de egy okosnak és cinikusnak beállított főszereplő ne legyen már ilyen ostoba, hogy tizennégy évesen már nem szűz, és tizenhét évesen meg bosszúból és figyelemelterelésből szexel egy olyan pasival, aki néhány nappal azelőtt még rondának nevezte őt.

the-duff-potkerek

Ez a csalódás persze elkerülhető lett volna nekem, ha elolvasom a fülszöveget, mert abban említve van, de késő bánat, eb gondolat. Viszont azért voltak a regénynek jó pillanatai is. A családi problémák bemutatása egész jól sikerült, és sok szép és okos gondolat fogalmazódott meg. Ami pedig a főszereplőket illeti, örülök, hogy azért a végére sikerült őket valamennyire megkedvelnem, mivel nagyon szép jellemfejlődésen estek át. Bianca végre felismerte, hogy míg másokat cinikusan kritizált, addig ő maga méginkább kiérdemelte volna ezt a hangnemet a felelőtlen és erkölcstelen viselkedéséért, Wesley pedig klisés módon rosszfiúból jófiú lett. Tetszett a csavar Toby kapcsán is, dramaturgilag így sikerült elég erősre venni a figurát, legalábbis egy ifjúsági regény szintjéhez mérve.

Nagyon mást nem tudok mit írni. Engem sajnos nem nyűgözött le ez a regény, sőt, ahogy azt már hosszan kifejtettem, csalódást okozott, a nagy hype miatt sokkal jobbra számítottam. Lényegében egyszeri olvasásnak elment, de maradandó nyomot inkább csak a negatívumok hagytak bennem, így bizony nem jó szájízzel fogok visszaemlékezni rá.

u.i. A regényből nemrég film is készült, és ahogy hallottam, még a könyv imádói sem nagyon voltak tőle elragadtatva. Ti mit gondoltok, érdemes lenne a filmnek egy esélyt adnom?

Reklámok

2 thoughts on “Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék

  1. Szia!

    Egyetértek. Elég nagy volt, vagy most is az, a hype körülötte. De ettől függetlenül nekem tetszett a kritikád/véleményed második részében elhangzottak miatt. A családi problémákat meg mindenki máshogy kezeli… Nem mondom, hogy ez a jó, közel sem… De tény, hogyha már lefeküdtél vkivel, ami akkor ( az elsőnél) általában nagy dolog, utána sokkal könnyebben vágsz bele. Jó azért általánosításnak talán túlzás, de sok esetben tapasztaltam már.

    A filmet mindenképpen javaslom. Teljesen más mint a könyv, rengeteg módosítás van benne. Szinte csak a duffos alapot vette át. Új szereplők, más konfliktus, más cselekmény vezetés. Így sokkal jobb a mondanivalója. A klissétenget persze megvan, de egy sokkalta jobb feldolgozásban. Akik csalódtak a filmben azok talán azért mert a könyvet várták… (mondjuk érthető) de nekem jobban tetszett. Nem mondom, hogy világklasszis :P De nekem bejött.

    1. Hű, köszönöm a filmajánlót, akkor most már tuti megnézem, kíváncsi vagyok a változtatásokra :)
      Örülök, hogy azért tetszett a kritika is :)

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s