Hétvégére hangolódva #1 – Büszkeség és balítélet

Ezentúl új, állandó rovattal bővül a blog, mely során minden pénteken egy-egy könyvajánlóval jelentkezem régi és új kedvenceimet bemutatva. Ezek az ajánlók pedig remek ötleteket nyújthatnak, milyen könyvet is olvassunk hétvégén.

Először Jane Austen klasszikusára, a Büszkeség és balítéletre esett a választásom. Gondolom, már sokan olvastátok a könyvet, szóval itt az ideje újraolvasni a regényt, vagy tegyétek azt, amit én, és nézzétek meg az 1995-ös feldolgozását Colin Firth-szel és Jennifer Ehle-lel. Nekem lassan hetedik éve állandó programmá vált, hogy minimum évente egyszer végignézem ezt a minisorozatot, hiszen nemcsak nagyon hű a regényhez (még a párbeszédek is az alapján íródtak), de a két főszereplő színész is telitalálat. A 2005-ös Keira Knightley-s változat viszont számomra egy csúfos kudarc, a regény meggyalázása, de nem akarok eltántorítani attól sem senkit, biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok, akiknek majd az a változat tetszik meg. Aki viszont nem olvasta a regényt, az ne halasztgassa tovább, mindenképp olvassa el minél előbb, mert higgyétek el, az nem tudja, mennyivel szegényebb az élete nélküle.

buszkesegesbaliteletJane Austen: Büszkeség és balítélet

Az öt hajadon leánygyermekkel büszkélkedő Bennet család még nem sejti, hogy a szomszéd birtokot megvásárló ifjú, vagyonos nemesember és legjobb barátja akaratlanul is alaposan felforgatják majd a családtagok hétköznapjait. Szenvedélyes mulatságok, intrika és pletyka, szerelmi incselkedés és féltékeny bosszú története ez, amelyben egy ifjú hölgy mindenki eszén túljár, és tűzön-vízen át megtalálja a boldogságát.

Jane Austen utánozhatatlan ironikus humora és a XIX. századi Anglia tarka korrajza teszi páratlanul szórakoztatóvá az írónő legismertebb, és legtöbbször filmre vitt romantikus regényét.

buszkeseg-es-balitelet-film-konyv

Idézetek

Hiába volt minden vívódásom… nem használt semmit. Nem tudom elfojtani érzéseimet. Meg kell mondanom, mennyire imádom, milyen forrón szeretem magát.

Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.

– A nők túlbecsülik a szép szavakat.
– És a férfiak gondoskodnak róla, hogy szavaikat a kelleténél komolyabban vegyék.

 

Zene

Hallgassátok meg YouTube-on a filmben szereplő zenéket is!

 

 

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s