Emma Becker: M

emma-becker-m-erotikus-regenyMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM: 430
KIADÓ: Athenaeum
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Korunk Lolitája: egy fiatal lány szenvedélyes és titkos kapcsolata egy családos, középkorú férfival. A húszéves és gondtalan Ellie Párizsban megismerkedik Monsieur-vel, akivel szenvedélyes légyottok sorába bonyolódnak, mindig ugyanabban a hotelszobában, minden kedden. Ellie az apró részletekre kiterjedően jegyzi le kettőjük túlfűtött kapcsolatának történetét, illetve beszámol a mindkét nemmel folytatott egyéb erotikus élményeiről. Szerelmes sms-ek, elsuttogott telefonüzenetek és erotikus E-mailek formájában kibontakozó, megdöbbentő és provokatív fejlődésregény, egy fiatal lány négy hónapig tartó utazása mennyből a pokolba, tragikus és kiszámíthatatlan következményekkel. Az erotikus, irodalmi értékű könyvek női olvasóinak kötelező!

Ez a regény már tavaly nyár óta foglalkoztatott, mikor is kinyitottam a könyvesboltban a könyvet, és mindjárt egy szokatlan, minden gátlásosságot nélkülöző, szókimondó szexjelenet tárult elém. Végül aztán a sok halasztgatás után ráraktam a várólistás polcomra, és hát úgy hozta a sors, hogy idén ez lett az első regény, melyhez legelőször kedvet kaptam. Egyáltalán nem bántam meg, hogy ezzel kezdtem az idei esztendőt, na meg a vizsgaidőszakot, ugyanis tökéletes kikapcsolódást és egy csomó elgondolkodtató momentumot kaptam általa.

Főleg a regény első fele nagyon-nagyon tetszett, érdekes és különleges hangvételű volt olyan magába szippantós módon. Megismerkedünk Ellie-vel, aki egy húszéves gondtalan egyetemista lány, és nem mellesleg mélyen vonzódik az erotikus irodalomhoz (az egyetemen is az irodalom, főként az erotikus irodalom a szakterülete). Anyja egyszer véletlenül megemlíti, hogy a nagybátyja egykori kollégája is hatalmas rajongója az erotikus regényeknek, Ellie-nek pedig azonnal felcsillan a szeme, és rögtön elkezd kutatkodni a titokzatos férfi után, akihez már akkor erotikus fantáziálgatások kötik. Végül egy ártatlannak tűnő e-maillel elkezdődik a nagy mókuskerék az öt gyermeket nevelő Monsieur és közte. Már a találkozást megelőző üzenetek is tele vannak erotikus célzásokkal és szemérmetlen ígéretekkel, így az első találkozás már csak ennek a kicsúcsosodása – Ellie egy hotelszobában várja Monsieur-t, aki még azelőtt magáévá teszi a lányt, mielőtt az láthatná az arcát.

Miért, mi az a perverzió? Az én szememben csak annyi, hogy valaki képes mindenütt felkutatni a gyönyört, ahol csak elrejtőzött.

A regény abban is különleges, hogy sokszor nem is a történteket meséli el Ellie, hanem egy csomó elmélkedést, fantáziálást számol be nagyon részletesen és valósághűen. Példának okáért több tíz oldalon ecseteli egy konkrét jelenetbe burkolva, hogy vajon miként reagálhatott Monsieur felesége, mikor a házasságuk elején megtudta, hogy a férfinek már akkor szeretője van. De ez nem a valóság, csak Ellie így képzeli el az ő házasságukat, és egy konkrét jelenetet is kerített hozzá. Lényegében erről szól az egész regény – Monsieur-ről nem tudunk meg szinte semmi konkrétumot, mert nem hajlandó magáról elárulni semmit, így csak azt látjuk, hogy képzeli el Ellie őt és az életét. Ez a regény tulajdonképpen a főszereplő lány belső világának elmesélése, szenvedéseinek és képzelgéseinek bemutatása.

Ellie ugyanis perverz módon beleszeret M-be, de ez nem is klasszikus szerelem, hanem egy beteges rajongás lesz a titokzatos férfi iránt, különösen akkor, mikor a férfi se szó, se beszéd lelép. Itt kezdődik a lány totális leépülése – gondtalan életét aztán nem szenteli másnak, csak a ciginek, a pasiknak, meg végül a drognak. Egyszerre több pasival is tartja a kapcsolatot, akik mind harmincasok, jóképűek és orvosok, de egyik se képes Monsieur helyébe lépni. A lány egyik férfi karjából a másikba rohan, és lényegében nem is csinál mást naphosszat, csak szenved, és írja a Monsieur-ről szóló könyvét.

Igen, a regény vége már konkrétan engem is untatott és idegesített, a befejezés pedig felmérgesített, de mindettől eltekintve egy nagyon érdekes és különleges történetet olvashatunk. Mondjuk a fülszüvegben felbukkanó Lolitához nem nagyon köthető párhuzam, ha csak amiatt nem, hogy az első oldalakon a főhősnő egy megkésett Lolitának tartja magát, de ezenkívül semmi más (még tiniként olvastam a Lolitát, és ahogy emlékszem, azért elég különböző történet a kettő, maximum csak a regény hangulata a hasonló). Még az sem háborított fel, hogy a főszereplő egy elkényeztetett kislány, aki jódolgában nem tudja, hogy mihez kezdjen az életével, és hogy teszi tönkre saját magát. Lényegében az egész könyv nem más, mint egy filozofikus elmélkedés egy fiatal nő tollából néhány nagyon szókimondó és naturalisztikusan ábrázolt szexjelenettel kiegészítve.

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s