Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán

robert-katalin-szívbol-szinbol-igazanMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 320
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Alex és Lilla testvérek, szeretik egymást, ám mindketten Patrik után vágyódnak.
Patrik azonban nehezen ereszt bárkit közel, édesanyja halála túlontúl fájó, apja elutasítása pedig túl könyörtelen. Úgy érzi, többé nem képes szeretetre senki iránt. Mégis összebarátkozik Alexszel, és a kapcsolat egyre mélyül, egyre fontosabbá válik számára a fiú. Csakhogy neki mindig a lányok tetszettek, és Lilla mellett sokkal vidámabb és könnyebb az élet.
Alex fél a saját másságától és tehetetlen. Miközben próbálja megtalálni az útját, helyt kell állnia azokban a játszmákban is, amelyeket Patrik diktál. Mégsem képes elszakadni a fiútól, és attól a keserves, de gyönyörű szerelemtől, ami hozzá köti.
Lilla féltékenyen figyeli a fiúk hatalmi harcát, de hisz abban, hogy Patrik végül őt választja. A párkapcsolatért kész küzdeni, még akkor is, ha szeretett bátyja a másik fél. És egy nap Patrik végre odafigyel Lillára is…
Ők hárman egy különleges, érzékeny játszmát játszanak, ahol rendkívül nagy a tét: a boldogság.

Most nagyon nehéz szavakba öntenem az érzéseimet, mert nem biztos, hogy ki tudom fejezni, mennyire nagyon tetszett ez a regény, és mekkora hatással volt rám. Nem hiszem, hogy megfelelően át tudom adni a gondolataimat ebben a bejegyzésben, hiszen oly sok minden kavarog most bennem. Erről a regényről csakis kizárólag szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni, de ahhoz, hogy mindenki megértse az okokat, bizony el kell olvasni ezt a könyvet, mert a különleges hangulatot és mondanivalót nem lehet visszaadni egyetlen egy bejegyzéssel sem.

Ahogy a fülszöveg elárulja, egy különleges szerelmi háromszögnek lehetünk tanúi, és nemcsak a felállás teszi különlegessé, hanem az író egyedi megközelítése. Hiszen nem egy tipikus romantikus regényt kapunk, hanem egy egészen más, sokkal mélyebb, sokkal komolyabb történetet, amely a melegszálon kívül magával a felnőtté válással foglalkozik, emellett nem kevés társadalmi kritikát is megfogalmaz. Róbert Katalin regényében nincsenek idealizált, mesebeli figurák, hanem tényleg emberi és valós karakterek, akik ugyanúgy követnek el hibákat és vannak rossz tulajdonságaik, mint minden hétköznapi embernek. Lilla, Alex és Patrik pedig kétségkívül nagyon erős, nagyon komplex személyiségek, akik életük egy fontos szakaszába léptek, és próbálják megtalálni önmagukat, és felnőni a feladathoz.

Lilla az elkényeztetett kislány, aki az apukája szeme fénye, így sosem szűkölködött semmiben, mindent megkapott, amit akart. Érdekes, amennyire távol állt tőlem ez a fajta embertípus, valahogy mégis sikerült átéreznem és megértenem Lilla tetteit, melyek inkább voltak önzőek és rosszak, de nagyon élethűek. Lényegében itt nem is a lányt okoltam mindezért, hanem a szülőket, főleg Lilla és Alex apját, aki annyira elvakultan rajongott a lányáért, hogy épp az ellenkezőjét érte el, és sikerült mint szülő totálisan becsődölnie. Lilla pedig egy burokban nőtt fel, aki elhitte, hogy az élet mindig neki fog kedvezni és mindent megkaphat. Innentől kezdve logikusan jött az, hogy elhitte, még Patrikot is meg tudja szerezni a bájos pofijának és lehengerlő személyiségének köszönhetően. És ezért képes volt bármit megtenni.

Alex a tipikusan meleg srác, aki a szíve mélyén mindig is tudta, hogy a fiúkhoz vonzódik, de persze mindezt nagyon nehezen fogadja el és vállalja fel a világ előtt. Jön Patrik, akihez rögtön erős kötelék köti, és beleszeret a fiúba. De Patriknak nem egyszerű a helyzete, ugyanis édesanyja egy autóbaleset során életét vesztette, apja meg sosem szerette igazán a fiát, a baleset után még meg is gyűlölte. Igazából számomra ez a regény negatívuma, mert nagyon nehezen tudom elhinni, hogy egy férfi, aki halálosan szerelmes volt a nőbe, hogy nem tudja szeretni a nő fiát, aki egyébként az ő fia is. Ezek után persze nem meglepő, hogy a nő halála után a fia iránti közömbösség gyűlöletté alakul. Szóval ez az, ami számomra érdekes és egyben felfoghatatlan.

szivbol-szinbol-igazan-lilla
forrás: media-addict.hu

Ahogy már említettem, a szereplők korántsem hibátlanok, mindhárom főszereplő követ el csúnya tetteket, mégis ahelyett, hogy haragudtam volna rájuk, inkább együttéreztem velük. Az írónő ugyanis olyan szépen bemutatta a szereplők szemszögét és motivációit, avagy az okokat, hogy miért tették azt, amit tettek, hogy egyáltalán nem lehetett haragudni az egyik fiatalra sem. Pedig én azt hittem, hogy minden olyan meleg srácot, aki összejön egy lánnyal, és ezzel minden módon megalázza őt, csak utálni fogok. Alexet azonban mégsem tudtam utálni. Sőt. Ugyanígy Patrikot és Lillát sem.

Úgy érzem, a regény inkább a szülőket, a szülői neveltetést bírálta, és valójában mindkét esetben a szülők voltak a bajok kiindulópontjai, a tettek okai és okozói. Alex és Lilla szülei magukat nyitottnak, toleráns embereknek mondták magukat, azonban nem akarták még észrevenni sem, hogy a fiuk a fiúkhoz vonzódik. Tipikusan “söpörjünk minden a szőnyeg alá, és megoldódik, a külvilágnak meg mutassuk meg, hogy tökéletes család vagyunk” szindrómában szenvedtek, amely mostanság nem is megy ritkaságszámba a való életben sem.

Igazából még annyi mindent tudnék erről a regényről írni. Nagyon nagy hatással volt rám, és rengeteg érzelmet váltott ki belőlem, sokszor zokogtam, néha nevettem is rajta, és abban biztos vagyok, nem utoljára olvastam el. Tényleg mindenkinek ajánlom a regényt, fiatal felnőtteknek, akik keresik az utat, a célt az életükben, szülőknek, akik próbálják segíteni a már “nem gyerek” gyermeküket, és mindenkinek, akik szeretnének nyitottak lenni.

2 gondolat “Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s