Top 5 legjobb magyar ifjúsági könyv 2014-ben

Ezúttal az ifjúsági (menőbb nevén Young Adult) könyvekre térek ki, méghozzá kizárólag magyar írók tollából. Idén több remek könyvet is olvastam a kategóriában, ráadásul a látogatottsági statisztikából ítélve ezekre a regényekre vagytok leginkább a kíváncsiak itt a blogon, szóval jöjjön egy kis összefoglaló róluk.

5. Leiner Laura: Akkor szakítsunk

leiner-laura-akkor-szakitsunk-pdfNagyon sokan szidták ezt a regényt, még a legnagyobb SzJG-fanok is, nekem azonban mégis tetszett, és nem is csalódtam Laurában, csupán hozta a szokásost, amit elvártunk tőle. Se többet, se kevesebbet. A történet szilveszter éjjelét foglalja magába kisebb-nagyobb visszaemlékezésekkel kiegészítve, tehát most aktuális téma (szóval aki még nem olvasta, íme a legmegfelelőbb alkalom). Könnyed és szórakoztató történet tele sok-sok Leiner-humorral. 

4. Szabó Tibor Benjámin: EPIC – Az első küldetés

szabo-tibor-benjamin-epic-elso-kuldetesA legutóbb általam elolvasott ifjúsági regény az EPIC, amely már az első pillanatokban elvarázsolt, hiszen nagyon egyedi és különleges hangulatú történet tele érdekes, a mai világban menőnek számító dologgal. Ugyan a vége fele voltak olyan részek, melyek nem kötöttek le túlzottan, de mindenképp nagyon olvasmányos regény, és bár leginkább a fiúk fogják nagyon szeretni, lányoknak is nagyon ajánlom.

3. Böszörményi Gyula: 9…8…7…

boszormenyi-9-8-7Amennyire nagy zagyvaságnak tartottam az egészet az elején, úgy kapkodtam a regény végére a fejemet. Hihetetlenül fordulatos történet tele bíráló társadalomkritikával és nevelő célzatú utalással, nekem pedig sikerült levetkőznöm a fantasy iránti mostanság kialakult ellenszenvemet. Böszörményi bebizonyította, hogy rendkívül tehetséges író, és most már biztos, hogy több figyelmet fogok szentelni a könyveinek.

2. Leiner Laura: Késtél – Bexi sorozat 1.

leiner-laura-kestelMeglepően jó volt Leiner legújabb könyvsorozatának legelső része, talán az írónő tényleg a többrészes sorozatok írásában a profi. Ezúttal a sztárság és a vele járó problémák kerültek terítékre, és rendkívül szemléletesen mutatta ezt be Bexi és Márk történetén keresztül. Ráadásul nem a “hirtelen a senkiből egy véletlen szerencse miatt sztár leszek” elcsépelt megoldását választotta, hanem egy már ismert tiniénekesnő és egy tehetségkutatós versenyző közös kalandjára alapozik. Az elképesztő függővég pedig kíváncsivá tett, de nem csak emiatt várom a második részt.

1. Kalapos Éva: D.A.C 3. – Kéz a kézben

kalapos-eva-dac-3-kez-kezbenA D.A.C harmadik része olyannyira lekötött, hogy sikerült nagyon hamar befalnom az egész történetet, és bátran ki merem jelenti, ez volt az eddigi legjobb része a sorozatnak. Azt hiszem, inkább a könyvhöz írt kritikámból idéznék (melyet a könyv címére kattintva egészben elolvashattok), és ezzel el is mondtam mindent: “Ebben a részben olyan témák kerülnek terítékre, mint az előítéletek a cigányokkal szemben, vagy éppen milyen érzés egy kövér lánynak őszintén beszélnie a problémájáról. De kiderül, hogy annak a gyereknek sem tejfel az élete, akinek szülei minden lépését árgus szemekkel figyelik, és óvják őt minden bajtól. Az előző részhez hasonlóan központi figyelmet kap a szex és a szüzesség elvesztése is, viszont a cigánykérdés kap a legárnyaltabb képet mind közül. Megismerünk különböző véleményeket, szempontokat, tapasztalatokat a romákról és az emberek előítéleteiről, és számomra ez a szál tetszett a legjobban a regényben. Annyira remekül közelítette meg a témát az írónő, és vette figyelembe a különböző nézőpontokat, hogy nagyon csodáltam mindezért. Tényleg remek nevelőkönyv ez a regény a tizenévesek számára.”

2 gondolat “Top 5 legjobb magyar ifjúsági könyv 2014-ben” bejegyzéshez

 1. Ha szereted az olyan mai magyar iskolaregényt,
  – ami egy különleges (fullra bekamerázott) iskolában játszódik, ahol kis csoportokban tanulnak a srácok, és ha egyvalaki kihull, mindenki röpül, és az egyik srácot Márkónak hívják,
  – ahol speciális tantárgyakat tanulnak,
  – ahol hangsúlyos szerepet kap a harcművészet,
  – ahol négy fiú és egy lány alkot egy csapatot,
  – ahol az iskolai óráknak dramaturgiai szerepe van,
  – ahol különleges csapatépítő módszereket használnak,
  – ahol a learning by doing elvére épül az oktatás,
  – ahol nem lehet tudni, mi az iskola célja, és a srácok megkísérlik kinyomozni azt,
  – ahol a számítógép és a net ugyanúgy kiemelt szerepet játszik, mint Budapest leírása,
  akkor olvasd el a 2011-ben megjelent, A SIEBENKREUZ ALAPÍTVÁNY című regényt is.
  Nem plágiumról beszélek – elvégre a Jézus-történetet is alapból négyen megírták, és a popkultúrában kötelezőek az áthallások –, csak azt mondom, ha szereted a műfajt, ne hagyd ki
  A Siebenkreuz Alapítványt.

 2. Nekem személy szerint Peiner Laura könyvei a kedvenceim,főleg a Bexi-sorozat és a Bábel.Ezek a könyvek engem sok mindenre tanítottak meg.Bexi miatt elkezdtem gitározni és megzenésíteni a könyvekben lévő dalszövegeket.😊😏 I love Nagy Márk!!!😍❤❤

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s