Leiner Laura: Késtél (Bexi 1.)

leiner-laura-kestelMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 416
KIADÓ: Gabo
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjére hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét. A Késtél a Bexi-sorozat első kötete.

Elérkezett hát az az idő, mikor A Szent Johanna gimi után Leiner Laura új sorozatba vágta a fejszéjét. Valamiért éreztem, hogy ez jobb könyv lesz, mint Laura előző kettő egyrészes regénye. Nos, a női megérzésem most sem hagyott cserben, ugyanis ezzel világossá vált, hogy Magyarország legnépszerűbb ifjúsági írónője bizony sokkal erősebb a többrészes sorozatok írásában, mint a rövid, alig egy éjszakát magába foglaló történetekében. Vagy legalábbis nekem sokkal jobban bejön a bonyolultabb, több köteten át is tartó varázs, mint egy négyszáz oldalba belesűrített sztori.

Tulajdonképpen egy elég népszerű témát boncolgat az írónő, ami nem más, mint a tehetségkutató műsorok, melyekből Magyarországnak mostanság rengeteg kijut. Szerintem ez a témaválasztás telitalálatnak bizonyult, és kezdem azt hinni, hogy Leiner sikere ennek köszönhető – mindig olyan téma köré építi a regényeit, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek, azonban valamiért a magyar kortárs irodalomban mégis hiánycikknek számítanak. Ráadásul ebben a történetben egy egészen más szemszögből érintjük a témát. Ahelyett, hogy Leiner Laura felhasználta volna azt a klisét, miszerint a főszereplő csaj jelentkezik egy tehetségkutatóba, és megtapasztalja a hirtelen jött siker sava-borsát, Budai Rebekát, azaz Bexit egy véletlenül befutott énekesnőként ábrázolja, aki egy évvel a felfedezése után kerül bele a tehetségkutatós pörgésbe mint egy kívülálló, profi énekes. Így egy egészen más szempontot kapunk mi, olvasók, és ez még egyedibbé, még jobbá teszi a regényt, plusz alkalmat ad arra, hogy összehasonlítsuk a tehetségkutatós sikert a véletlenül befutott sztárok sikerével.

Számomra egyébként az volt a leghátborzongatóbb az egészben, hogy annyira élethűen írta le az egész tehetségkutatós életet, illetve a népszerűség kemény hétköznapjait, hogy sikerült totálisan beleképzelnem magam a helyzetbe, és olvasáskor én magam voltam Bexi, nem pedig egy kívülálló. A legkisebb nüanszokat is rendkívül érzékletesen és hétköznapian mutatta be, és nem ám a külföldi, amerikai sztárságot, hanem igenis a magyar valóságot, mely nem olyan szép, mint azt a hétköznapi ember képzeli. Persze, segítségére volt a saját maga sorsa is, hiszen egy népszerű írónő tudhatja igazán, milyen az, ha valaki negatív, trollkodó kommenteket kap, illetve gyűlölködő, egyáltalán nem építőnek szát kritikákat írnak a regényeiről. Kicsit azt éreztem, hogy Laura a saját fájdalmait is beleírja, mikor ezekről a negatív visszhangokról és a népszerűség árnyoldalairól mesélt Bexiként. És azt hiszem, emiatt is lett az egész olyan életszagú és reális.leiner-laura-uj-konyve

Bexi egyébként a legszimpatikusabb Leiner-főhősnő ezidáig, ugyanis érett és megfontolt, mégis elhiszem róla, hogy egy fiatal tinilány, hiszen követ el pár tipikus tinédzserkori hibát. Érdekesek a monológjai és a mesélései, különösen örülök annak, hogy kevesebb párbeszédet kaptunk, mégha ezáltal csökkent a poénok száma, amiért ugye mindig is odavoltam a Leiner-könyvekben. De talán pont emiatt éreztem azt is, hogy nem egy SzJG-klónt kaptunk ismét, mint például a Bábelnél vagy az Akkor szakítsunknál lehetett érzékelni. Ez egy kicsit tanulságosabb, komolyabb könyv volt az előzőeknél, mégis elég könnyed arra, hogy bármelyik tini szerethesse.

És hogy konkrétan a szereplőkről is meséljek valamit. Nagy Márk karaktere remekül hozta a beképzelt tehetégkutatós sztárt, és kicsit ki is figurázta a mai sztárocskákat, amiért nagy pacsi az írónőnek, imádtam ezt a fajta iróniát. Körte, a fura nevű menedzser egy remek pótapa szerepét játszotta, és mindez nagyon szimpatikusan hatott. Az együttes tagjai, Aszádék szokásos Leiner-szereplők voltak, nem adtak semmi újat a már megszokottnál, csak a humorfaktort biztosították. Geri, az expasi tűnt számomra az egyik legérdekesebb karakternek Rebekán kívül, szinte nem tudtunk meg róla semmit sem, és nagyon kíváncsi leszek, miket tartogat ez a karakter a későbbiekben. Ugyanígy Anti kibontakozását is nagyon várom, őt is nagyon megkedveltem. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy Bexinek van egy húga, lányszereplőkből amúgy is hiánycikk van a Leiner-kötetekben, ráadásul érdekes megvilágításba helyezi, hogy milyen az élet egy népszerű ember testvéreként.

Szóval kellemes meglepetés volt ez a regény minden szempontból, és rettentő kíváncsi vagyok, mit hoz a folytatás. És nemcsak az eszeveszett függővég miatt, hanem tényleg nagyon érdekel, mit tartogat a szereplőink számára a jövő.

5 gondolat “Leiner Laura: Késtél (Bexi 1.)” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s