Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…

boszormenyi-9-8-7MEGJELENÉS: 2007
OLDALSZÁM: 306
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

2007. Budapest

Valami elkezdődött!
Valami felébredt!
Azt hiszed, csak játék?
Azt hiszed, téged nem érint?

Akkor nézz a borítón lévő lány szemébe, és… tartsd nyitva a szemed!

Ha mered!

Vedd kezedbe ezt a könyvet, s ha olvasni kezded, a tüdődben mindig legyen tartalék levegő, hogy még időben kiálthass:

„Exi ab seo!”

Ennek a könyvnek az olvasását már évek óta halasztgatom. Vakamikor 2009 környékén szerettem volna elolvasni (emlékszem, abban az időben nagyon sokan beszéltek róla, és ajánlgatták) de akkor valahogy nem sikerült, így most felkerült az idei tizenkettes várólistámra. Megint meg kell említenem, hogy egyáltalán nem bánom, hogy így történt. Sőt!

Pedig emlékeztek a tavalyi Végzet ereklyéire, mikor félre kellett dobnom azt a könyvet, ugyanis olyannyira eltávolodtam a fantasy világától, hogy nem bírtam elolvasni. Azt hittem, ezzel a könyvvel is ez lesz, és bevallom őszintén, az első egyharmadánál gondolkodtam is, hogy talán nem kellene erőltetnem (bár az írási stílusa sokkal gördülékenyebb és kevésbé volt amatőr, mint Cassandra Clare-nél). Csupán Böszörményi miatt folytattam tovább, ugyanis annyi remek dolgot hallottam erről az íróról, hogy kíváncsi lettem, micsoda fordulatokat csempész majd bele a regénybe. Mindmáig áldom magamat, hogy nem dobtam félre az első adandó alkalommal könyvet, és a kíváncsiságom pedig erősebb volt. Ugyanis a kezdeti nehézségeim ellenére olyan fantasztikus fordulatokkal teli cselekményt kaptunk, hogy kapkodtam a fejem – na most ki is a gonosz, ki is a jó, mi a valóság, mi a fantázia, és nem utolsó sorban hol is az igazság.

Mivel a fülszüveg nem árul el szinte semmit ejtsünk pár szót magáról a történetről. Budapesten játszódik a történet egy alternatív világban, melyet démonok uralnak. Pontosabban léteznek emberek, de az emberekbe – mire betöltik a 17. születésnapjukat – démonok költöznek és ők irányítják tetteiket. A legtöbb ember azt hiszi, hogy ez ajándék, hogy a démonok csak erősítik őket, de vannak hitetlenek, akik rájönnek, valójában a démonok rosszat tesznek az emberiséggel, és csupán magukat akarják hatalomhoz juttatni. A 14 éves Lilith sem hisz a megszállásban, és próbál minden erejével harcolni a démonok ellen. Édesanyját elvesztette, édesapja pedig egy alkesz démon megszállása miatt az alkoholba (a történet szerint a lávalöttybe) fojtja bánatát. A szomszéd öregasszony azonban rejtélyes körülmények közt meghal, és Lilith-szel egyre több érdekesebbnél érdekesebb dolog kezd történni.

Elsőre talán ez a regény egy jó nagy zagyvaságnak tűnhet, de valójában a fordulatok ellenére is elég sok társadalomkritikát és nevelő szándékú megjegyzést tartalmaz. Böszörményi nagyon jól átadta az emberiség önző és telhetetlen mivoltjáról szóló ítéletét, amelyből minden fiatal tanulhat valamit. Végre egy ifjúsági regény a Harry Potter óta, amely egyszerre megjeleníti a fantasy-t, a krimibe illő fordulatokat és a tanulságos társadalomkritikát, és ezeket pedig mesterien ötvözi.

Nekem a regényben az tetszett leginkább, hogy egyetlen egy szereplőről sem tudtam egészen a végéig, hogy most akkor jó vagy rossz. De valójában létezhet-e jó vagy rossz? Igazából ennél sokkal árnyaltabb a kép, hiszen mindannyian vagyunk rosszak is és jók is, csupán az a kérdés, melyik oldalra állunk. Synerella például a történet egyik legkomplexebb szereplője, ő adta a legtöbb fejtörést a történet elolvasása után is.

böszörményi

Szóval tényleg rendkívül ajánlom Böszörményi e trilógiáját minden fiatalnak, de idősebb embernek is. Sajnos a kezdeti nehézségeim és fenntartásaim miatt adtam csak négy pontot az ötből, de a regény második fele triplacsillagos ötös minden szempontból. Még fogalmam sincs, mikor jutok hozzá, hogy elolvassam a trilógia másik két részét, de mindenképp igyekszem időt szakítani rá. Mert Böszörményi tényleg egy zseni.

One thought on “Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s