Top 5 könyvekben szereplő zene

Mindannyian tudjuk, milyen fontos szerepet játszik a zene egy-egy történetben. Szeretjük, ha nemcsak a vizuális érzékünk érvényesül egy regény olvasásakor, hanem a történethez passzoló dalt is hallgathatunk közben. Íme az én “könyvzenei” toplistám:

1. Kings of Leon: Sex on fire (E. L. James: A szürke 50 árnyalata)

Gondolom mindenki emlékszik a magyar változat híres oroszlánkirályos félrefordítására, de ettől eltekintve szerintem az egyik legjobb könyvben szereplő szám a Sex on fire, nemcsak nagyon jó, de tökéletesen átadja a történet hangulatát, olvasás közben pedig mégjobban bele tudjuk élni magunkat a főszereplők bőrébe.

2. Oasis: Wonderwall (Leiner Laura: A Szent Johanna gimi)

Ez a szám már szinte a SzJG himnuszává avanzsálódott, noha a híres ifjúsági sorozatban csak úgy hemzsegnek a jobbnál jobb régi és új dalok, a Wonderwall különösen sokszor említést nyer. Ahányszor meghallgatom ezt a dalt, már életem végéig Rentai Reni és Cortez fog róla eszembe jutni.

3. The Eagles: Hotel California (J. A. Redmerski: A soha határa)

A soha határát számomra nemcsak a történet tette olyan egyedivé, hanem a könyvben szereplő régi stílusú rockdalok, melyek csak méginkább közvetítették a történet szabadságról és függetlenségről szóló mondanivalóját. A Hotel California pedig különösen kiemelt szerepet kap ebben, és mégjóideig a regény olvasása után is ezt a számot dúdoltam.

4. Nine Inch Nails: Closer (Sylvain Reynard: Pokoli erény)

A Pokoli erényben ez a Nine Inch Nails szám két fontosabb jelenethez kapcsolódik, ráadásul tökéletesen kifejezi azt az állandó kontrasztot, amely a regényt jellemzi, vagyis ahogy a szépirodalmi megfogalmazás keveredik a professzor néha nagyon is nyers modorával és az állatias szexszel.

5. Red Hot Chili Peppers: Californication (Leiner Laura: Bábel)

A Bábel vagy bármilyen fesztivál egyik fontos mozgatórugója a jó számok, így Leiner e könyvéből sem maradhattak ki a zenék. Mivel Zsófi kedvenc együtteséről esett szó a legtöbbször (vagy majdnem mindig), így a RHCP egyik legismertebb száma adja meg a regény alaphangulatát.

5.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s