Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen

hoover-remenytelen-hopeless-pdfMEGJELENÉS: 2014
OLDALSZÁM: 404
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Készen állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak? Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét. A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését. A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…

Ez az a regény, amelyről mindenki beszél, és ez az a könyv, melyről ódákat zengenek. Amit mindenki epekedve várt, hogy megjelenjen végre magyarul, és bár majdnem féléves csúszással, de végül áprílis végén, a Könyvfesztiválon napvilágot látott a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Hogy aztán tornádóként rombolhasson le mindent maga körül, és sokáig 100% értékelésen álljon Molyon. És közben akárcsak a bloggerek, úgy az olvasók körében is tökéletes egyetértéssel az idei év egyik legjobb regényének titulálhassák.

Bevallom őszintén, kicsit féltem ettől a regénytől, pont az imént felsorolt állítások miatt. Mivel mindenki csak istenítette a történetet, és ezzel akarva-akaratlanul nagyon magas elvárásokat épített fel maga köré, félve kezdtem az olvasásába, hiszen nincs is rosszabb dolog annál, mint a csalódás. Ráadásul olyan klisés és közhelyes a fülszöveg a borítón, hogy az ember csak a többiek hosszas ömlengései után meri elkezdeni az olvasását, mert fél, hogy belefut egy újabb tucatkönyvbe. Isteni szerencse, hogy én sose olvasok fülszöveget, csak akkor, ha már a kritikámat írom és ide másolom be nektek. Ennek a regénynek pedig akkora volt az előszele, hogy már tavaly decemberben csak pozitív dolgokat lehetett olvasni róla. Aztán kiderült, hogy az egyik régi blogos ismerősöm, Tempty a könyv magyar fordítója. És onnantól kezdve nem volt megállás, tudtam jól, hogy nekem ezt el kell olvasnom bármi áron. Először bepróbálkoztam angolul, ugyanis karácsony körül ingyenesen lehetett hozzájutni az Amazonon, de hát angolul vagy bármely más nyelven u-tá-lok olvasni, ezenkívül persze baromira kíváncsi voltam Tempty munkálkodására is (innen üzenem neki, bár nem nagyon értek a fordítási bravúrokhoz, de laikus szemmel nézve szuper munkát végeztél) így alig vártam a magyar megjelenést. És azt hiszem, nem csalódtam.

És most, hogy ennyire elhúztam ezt a bejegyzést a könyv “viharos” megjelenéséről, itt az ideje, hogy beszéljek magáról a történetről is. Ami tulajdonképpen nem is a legegyszerűbb feladat, mivel elég nehéz spoilermentesen nyilatkozni róla. Az én szememben az egész könyv kettéoszlik: az első fele kis lájtos Young Adult (igen, YA, mert a történet főszereplői középiskolások, és egyáltalán nem éreztem benne a NA-jelleget), míg a történet második fele kemény NA (a sztori totál beindul, percről percre, oldalról oldalra történnek meglepő dolgok, és nem mellesleg elég durva vizekre evezünk). De ettől függetlenül a két fél tökéletesen összepasszol, hiszen a regény első felében már olyan utalások vannak a végkifejletre, melyre csak a végén jövünk rá, hogy “ahaaa, szóval ez és ez emiatt és emiatt volt”. És eközben az olvasó le sem tudja rakni a kezéből a könyvet. Persze, a fő rejtély sokaknak könnyen kitalálható, de aztán elindul egy lavina, a meglepetések sorozata, mikor nekem is párszor össze kellett szednem az állam.

Sky az a típusú lány, aki nem éppen él szent életet, ha a fiúkról van szó. Ő és barátnője, Six pont emiatt nem örvendenek éppen túl jó hírnévnek, ráadásul Sky most először tapasztalja meg a középiskolás létet, hiszen gyerekkorától kezdve magántanuló volt. Az első találkozás Dean Holderrel azonban rejtélyes fordulatot tesz, hiszen a fiú mintha ismerné őt már régebbről, Sky-nak azonban fogalma sincs a srácról. A nagy találkozás után különös dolgok történnek, Holdert egyre különösebb dühkitörések gyötrik, míg Sky próbál szembezni azokkal a titkokkal, melyek az egész életét végigkísérték.

A könyv nemcsak dramaturgilag csodálatos, hanem maga az egész hangulat, a párbeszédek, a leírások is zseniálisak. Csakúgy, mint az intimebb jelenetek (és most ne a lepedőszaggatós szexre gondoljunk, hanem tényleg romantikus csókjelenetekre). Emellett maga a cím is telitalálat (nem lövöm le a poént, hogy miért, de hatalmas elismerés az írónőnek emiatt), és persze a könyv borítója is gyönyörű. Meg úgy minden. Szinte tökéletes ez a könyv, kívül és belül egyaránt.

Szóval minden szempontból nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert tényleg olyan jó, mint ahogy azt beharangozták az előttem szólók. Szerintem ez a történet majdnem minden olvasót el fog varázsolni.

Reklámok

12 thoughts on “Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen

      1. Nem lehet letölteni, és kérlek ne kérdezzetek ilyeneket, mert nem támogatom az illegális könyvterjesztést.

      2. és ne szóld le őket nem mindenkinek van pénze ilyesmire miért fáj neked ha letöltik??

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s