Andrew Lucas McIlroy: Árnyból az angyal

andrew_lucas_mcilroy_arnybol_az_angyalMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM:  502 oldal
KIADÓ: Könyvmolyképző
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

„Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…”
Amikor az első és egyetlen keresztes háború elsöprő győzelmet aratott, a világra homály borult. Azóta az Örökkévaló egyháza vasmarokkal szorítja híveit, a 19. század végén az emberek még mindig inkvizíciótól, boszorkányoktól és démonoktól rettegnek.
Cailie Jacobs különleges fiú: az éjszaka teremtményei a védelmére kelnek, a farkasok szelíd kutyaként viselkednek a közelében. Híre azonban eljut az inkvizícióhoz: családját megölik, és ő maga is kínhalált halna, ha életét nem mentené meg egy furcsa társaság.
Brod Walters és ifjú társai kisstílű szélhámosok, eszük ágában sincs ujjat húzni az egyházzal. Ám ahogy keresztezi útjukat ez a különös fiú, addigi kényelmes életük fenekestül felfordul. Csatlakozik hozzájuk Dorien, az elf ifjú, és Eline, egy felfegyverzett asszony, aki a legrettenetesebb bűnt követte el az Örökkévaló egyháza ellen: megtanult varázsolni.
Hogy Cailie-t megóvják, fel kell fedniük az évszázadok óta a homályban rejtőző igazságot. De kicsoda ez a fiú valójában? Vajon a fény, vagy a sötétség uralja-e sorsát? Miért védelmezik egy elfeledett istennő, Balora szent állatai, a farkasok? Ki az a titokzatos angyal, aki mind gyakrabban bukkan fel álmaikban? Mi köze mindennek a Vatikánhoz és a közelgő pápaválasztáshoz?
A vándorokat egy varázslatos ereklye szólítja a messzeségből, és a jövendölés, hogy Balora prófétája újból a földet járja majd, aki reményt hoz a halandóknak. Reményt egy szabadabb világra, ahol az Elfeledettek újból visszatérhetnek.
Lásd meg a jelet, mert hamarosan eljön az idő.
Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…

Ez az a regény, melyet nagy valószínűséggel soha nem vettem volna a kezembe, ha nem olvasom el Tibi interjúját a szerzővel. Mostanság ugyanis nagyon távol áll tőlem a fantasy műfaja, de Andrew Lucas szavai teljességgel meggyőztek arról, hogy ezt a regényt bizony nekem el kell olvasnom. Tulajdonképpen egy ideje már az én agyamat is piszkálja az a fajta álszentség, amely már az idők kezdete óta körülveszi a vallást, és nagyon örültem, hogy ennek a burkolt kritikája megjelenik a regényben. Ugyanis a gond az, hogy még a mai világban is túl sok felháborító ügy zajlik az álszentek világában, legyen szó pedofil papokról vagy a homoszexuálisok elnyomásáról, és még mindig nem teszünk ellene semmit sem. Ez a könyv pedig szerencsére nem szűkölködik a vallás kritikájából, és talán bátorítást adhat a többi szerzőnek, hogy merjünk felszólalni az egyház ellen.

Sokáig én is azt hittem, hogy a vallás és a hit kéz a kézben jár. Hogy Istent szeretni csak úgy lehet, hogy imádkozunk, templomba járunk, Bibliát olvasunk. De rá kellett jönnöm, hogy ez minden csak cirkusz, körítés, a lényeges dolgokról való figyelemelterelés, és persze egyes emberek gazdaggá tétele és dicsőítése. Minden, ami a valós hit ellentéte. Hinni igazából nem egy olyan kitalált valakiben kell, akit pár ember réges rég megalkotott, elnevezett Istennek, és írt hozzá szép történeteket. Egy nagyobb hatalomban kell hinni, amiről igazából nem tudunk semmit, mert túl kicsik vagyunk mi, emberek, hogy ismerjük. Egy olyan valakiben kell hinni, aki miatt nem kell elmenni a templomba, és ott letérdelve imádkozni, hanem saját magunkban kell megtalálnunk és megszólítanunk őt. De most egy kicsit eltértem az eredeti témától…

Igazából ez a könyv sem arról szól, hogy mindig, minden formában el kell utasítanunk a vallást. Épp ellenkezőleg. Az egyházat kell elutasítanunk, azt a sok borzadályt, amit hit címszó alatt követtek el, és emiatt büntetlenül megúszták. Hinni viszont nagyon is kell, csak éppen nem úgy, hogy emberek százezrei halnak meg miatta teljesen ártatlanul. Ezt mutatja be igazából az Árnyból az angyal.

Andrew Lucas McIlroy tehetsége egyébként nemcsak ezen eszmék átadásánál jelenik meg. Azonkívül, hogy egy jól kidolgozott világot teremtett meg, nagyon tetszett az írói stílusa, pontosabban a történet mesélése. Nem mondom, hogy néha nem unatkoztam egy-egy hosszasabban körülírt helyszín ecsetelésénél, de ez inkább csak a magam számlájára írható, hogy nem érdekelnek ezek a dolgok. A történet szereplői például rendkívül karakteresek voltak, sőt mi több, valósághűek, nem egy szereplőt bizony örökre a szívembe zártam. Nem is tudom, hogy találkoztam-e valaha olyan erős női karakterrel, mint Eline, akiről sokmindenki példát vehetne. Kétségkívül az ő személyét éreztem leginkább szimpatikusnak Brod Walters és társai közül.

A többszálon futó történetvezetéssel azonban kevésbé voltam elégedett. Sokszor kellett egy kis idő, míg felfogtam, mi is történik, hol is vagyok, kikről is van szó. Voltak bizony ilyen zavaraim az olvasás során, és úgy gondolom, pont ezt tette egy idő után vontatottá az amúgy jó történetet. A történet felénél kicsit félre is kellett raknom a könyvet, igaz, ez főleg az időhiányom miatt volt, de kár lenne tagadni, hogy a kezdeti lelkesedésem is elfogyott addigra. Szerencsére a mélypont után aztán újra bele sikerült szeretnem a sztoriba, a lezárással pedig teljességgel elégedett vagyok. Andrew Lucas ugyanis nagyon ötletesen vetett (vagy éppen nem vetett) véget a történetnek.

Mindent összevetve, rettenetesen örülök, hogy egy ilyen történettel lettem gazdagabb. McIlroy nagyon tehetséges író, teljesen megérdemelten győzött az I. Aranymosáson. Nagyon remélem, hogy még sokszor hallunk felőle, igazán megérdemli a figyelmet.

3 thoughts on “Andrew Lucas McIlroy: Árnyból az angyal

  1. Kedves Ági!
    Köszönöm, hogy olvastad a regényem, és azt is, hogy írtál róla! Nagyon örültem a soraidnak, annak pedig még inkább, hogy a történet mondanivalója ilyen sok mindent megmozgatott benned.
    Szeretném megkérdezni, hogy a linket kitehetem-e az oldalamra, face-re stb..

    Üdv:
    Lucas

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s