Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

igy-szerettek-okMEGJELENÉS: 2012
OLDALSZÁM: 132 oldal
KIADÓ: Corvina
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Ismét egy várólista-csökkentős könyv az idei második olvasmányom, és ismét nagyon jól választottam – mondhatni azt, mi a fenének nem olvastam jóval előbb ezt a könyvet, és miért kellett állandóan a “majd” kategóriába sorolnom? Talán azért, mert nem regény, és ez megijesztett. Vagy talán csak simán féltem attól, hogy unalmas monológokat kapunk arról, ki kivel és hogyan keveredett viszonyba konkrét dátumokkal és helyszínekkel, tankönyvszerűen leírva. De szerencsére nagyobbat nem is tudtam volna tévedni.

Már mindjárt az első történet után – melyben Radnóti szerelmi életét mesélte el Nyáry Krisztián -, a falba kellett vernem a fejemet: miért, de miért nem jelent meg ez a könyv pár évvel korábban, mikor még nagyban készültem az érettségire? Ez a könyv ugyanis nem kicsit segített volna abban, hogy jobban megértsem, átéljem és megjegyezzem egy-egy író vagy költő életét, és ezáltal a munkásságát is. Az irodalmi bulvár tényleg rendkívül jó szó annak a  dolognak leírására, ami a könyvben szerepel, és ezzel a szóval kifejezve talán nem is kell megmagyaráznom, hogy az ilyeneket bizony az ember is könnyebben megjegyez, mint a puszta tényszerű leírást. Arról nem is beszélve, hogy mennyi érdekességet, piszkos kis magánéleti titkot tud meg arról a személyről, aki kötelező tananyagként szerepel a tankönyvekben, és akire úgy tekint, mint egy “robotra”, nem egy valaha élt, hús-vér, emberi hibákkal és hiányosságokkal rendelkező személyre. Mert igen, gyakran abba a hibába esünk, hogy a nagy embereket képesek vagyunk idealizálni, azt hisszük, ők szent életet életet éltek, melynek központi tényezője csak a munka volt. Noha reálisan átgondolva tudjuk, hogy az írókat/költőket vagy akár más művészeket pont ezek az érzelmi hullámok, nagy szerelmek és csalódások tették művésszé. Ez a könyv pedig nagyban segít ezen sztereotípiák leküzdésében.

És bár jómagamat elég széles látókörű, modern felfogású embernek tartom, voltak bizony olyan történetek, amikor az én szemeim is kigűvedtek olvasás közben. Voltak emberek (akár írók, akár múzsák), akikben csalódtam, és voltak, akik kellemesen megleptek. Viszont mosolyognom kellett azon, hogy mennyi meleg, leszbikus, biszex és transznemű ember volt jelen a magyar irodalomban, kiknek nemi irányultságáról mélyen hallgattak az irodalomórák. Bár lehet, jobb is így, hiszen elsősorban nem a szexuális orientációnak kell lennie a középpontban, hanem annak, amit tett és alkotott. De ez már egy más téma…

Mindenesetre szívből remélem, hogy amit ebben a könyvben olvastam, az megközelíti a valóságot, és nem csak valaki fantáziájában született meg (és most nem Nyáry Krisztiánra gondolok, hiszen ő is más forrásokból merített). Ugyanis mióta elolvastam Orwell 1984-ét, azóta enyhe paranoiában szenvedek, ha történelem megmásításáról vagy elferdítéséről van szó. Ezt a könyvet pedig szívből ajánlom nemcsak azoknak, akiket érdekel az irodalom, hanem azoknak is, akik érettségi előtt állnak – szinte biztosan tudom, hogy könnyebb és élvezetesebb lesz tőle a felkészülés is.

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s