Kalapos Éva: D.A.C. – Egy új élet

kalapos-eva-dacMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM:  272 oldal
KIADÓ: Manó Könyvek
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…

Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

Bizonyára aki ismeri a blogomat, az tudja, idén nagy rajongója lettem a magyarországi kortárs ifjúsági irodalomnak köszönhetően a tavasszal olvasott Szent Johanna giminek. Nem titok az sem, hogy a legtöbb olvasóm pont Leiner Laura könyvsorozata miatt talált rá a blogomra, és máig azok a leglátogatottabb posztjaim. Így talán nem meglepő, hogy mennyire kíváncsi lettem Kalapos Éva könyvére, és nagyon örültem, hogy sikerült lehetőséget kapnom az olvasására, ezáltal pedig bemutathatom nektek is ezt a nagyszerű könyvet.

Nem tagadom, a legjobban az zavart ebben a regényben, hogy bármennyire is próbáltam elvonatkoztatni az elődjétől, nem hagyta a történet, ugyanis lépten-nyomon az SzJG-be botlottam. Állandóan olvasó barát, aki még a suli folyosóján is úgy járkál, hogy közben olvas, és mindenkibe beleütközik? Pipa. Ma ismert dalok, színészek, filmek állandó emlegetése? Pipa. Sulis Valentin-napi buli a tornateremben? Pipa. Babzsákfotelbe telepedő főszereplő? Pipa. Akkor mégis miben lenne ez más a Szent Johanna gimitől?

Tulajdonképpen az előbb említett dolgokon kívül maga a történet egészen más. Míg a SzJG a sulis mindennapok humoros oldalát fogta meg, addig a D.A.C. a problémákat, az élet sötétebbik és egyben valóságosabb oldalát mutatja be. Már maga a főszereplő, Fellegi Flóra élete sem éppen nevezhető tökéletesnek, és nem a “nincs pasim, barátaim, egyedül vagyok, zárkózott vagyok” típusú gondokra gondolok, hanem a családjában történt hatalmas problémákra: az anyja két éve meghalt, és az idilli családi élet egy csapásra felborult. Édesapja ugyanis bezárkózott, nem volt hajlandó többet gondoskodni a gyerekeiről, noha éppen a legnagyobb szükségük lett volna rá. Így Flóra és öccse, Geri egyedül maradtak nevelőnőjükkel, Karola nénivel. Flóra élete azonban egy nap teljesen megváltozik, és most kivételesen és klisémentesen nem egy új pasi hoz színt a szürke mindennapokba, hanem egy új barátnő, méghozzá Zsanett személyében, akinek heves természete mögött egy mély titok lappang.

Azt hiszem, azért annyira jó és hasznos ez a regény, mert segít a tiniknek a problémáikban. Bár nem vagyok se pszichológus, se pedagógus, se pedig három gyereket már felnevelt édesanya, de az biztos, hogy rengeteg tanulságos dolgot tanít a fiataloknak az életről, a nehéz helyzetekről, a szexualitásról, a pszichikai túlhajszoltságról, a bizonyítási vágyról és veszélyeiről, és a rossz társaságba keveredő kistinikről. Szóval tényleg egy értékes könyvről beszélünk, hiába tűnik első ránézésre egy könnyed, és szórakoztató tiniregénynek. Persze, a tinis szerelmi szál és az első szerelem beköszöntése nem hiányzik ebből a történetből sem, de nem erre van helyezve a fő hangsúly, legalább is ebben az első, bevezető részben nem ez kapta a legnagyobb figyelmet.

kalapos-eva-dac-egy-uj-elet

Meg kell említenem azt is egyébként, hogy mennyire jól kidolgozottak a szereplők, ugyanis mindannyiuknak vannak gyengeségeik, és erre Zsani bizony a végén szépen rávilágít, mikor a szemükbe mondja az igazságot. Nekem Ági és Ákos a nagy kedvenceim, és persze nem csak a névrokonság miatt mondom ezt. A legkevésbé szimpatikus szereplő pedig Ginny/Emma, akit remélem a további részekben sikerül megkedvelnem, mert eddig valamiért (magam se tudom, hogy miért) kicsit ellenszenves. Nagyon kíváncsi vagyok a szerelmes nőcsábász, Gabe további cselekedeteire, no meg Márkról se tudtunk meg túl sok mindent, így az ő jelleme még megismerésre vár. Igen, ahogy mondani szoktam, ennél a könyvnél is nagyon-nagyon várom a folytatást, amely tavasszal kerül a boltokba.

Végezetül pedig annyit fűznék hozzá, és főleg a SzJG kedvelőinek: ha szerettétek Leiner Laura könyvsorozatát, de a felhőtlen humor mellett hiányoltátok belőle a “sötétebb oldalt”, akkor a D.A.C-ot nektek találták ki.

2 gondolat “Kalapos Éva: D.A.C. – Egy új élet” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s