Lylia Bloom: Ellopott életek

lylia_bloom_ellopott_eletekMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM: 246 oldal
KIADÓ: Underground
ÉRTÉKELÉSEM: 4/5

Eltűnik egy lány a budapesti éjszakában…
Emma az egyetlen, aki aggódik érte, mert biztos benne, hogy a nővére sosem szökne meg szó nélkül; bármit megtenne, hogy megtalálja, így a következményekkel nem számolva kezd el kutatni utána.
Elkallódik egy fiú a budapesti éjszakában…
Olivér semmivel sem törődik saját magán kívül; egészen addig, amíg egy olyan helyzetbe nem kerül, ami megváltoztatja korábbi hozzáállását.
Néha egy ismeretlen sokkal többet tesz érted, mint azok, akikre számítottál. Képes vagy annyira bízni benne, hogy elfogadd a segítségét?

Aki már ismer engem és a blogomat, az tudja jól, hogy nem idegenkedem a magyar íróktól, sőt, kifejezetten örülök, ha magyar szereplőkről és magyarországi helyszínekről olvashatok a sok amerikai könyv után, főleg, hogy a magyar írók kicsit sem tehetségtelenebbek külföldi társaiktól. Erre jó példa Lylia Bloom esete, aki nemcsak, hogy magyar elsőkönyves szerző, ráadásul még magánkiadásban is adatta ki a művét, így jócskán kaphat előítéleteket. Bátran mondhatom azonban, hogy ismét nem szabad előre ítélkezni, hiszen Lylia könyve nem okoz csalódást azoknak az olvasóknak, akik szeretik a kényesebb, keményebb témákat, mint a prostitúció vagy a drogkereskedelem.

A tizennyolc éves Emma tipikusan az a fajta lány, aki jól tanul, nem szeret bulizni, mindig szófogad a szüleinek, tökéletes ellentéte a nála két évvel idősebb nővérének, az örökké pörgő, lázadó Alexának. De hiába a két ellentétes természet, a két testvér ennek ellenére imádja egymást, és képesek lennének mindent megtenni a másikért. Egy reggel azonban Alexa nem jön haza, és Emma már rögtön sejti, hogy valami nincs rendben, ezért nővére keresésére indul a vad budapesti éjszakába, ahol nem várt módon ő is csapdába esik.

Eközben a másik szálon Olivér történetét ismerhetjük meg. Olivér egy tizenkilenc esztendős srác, aki az érettségi után nem törődik mással, csak a bulikkal, a szórakozással. Továbbtanulni nem akar, a mindennapi kemény munka se kecsegtető számára, ezért barátjához siet, hogy vegye be őt egy olyan dologba, ami ugyan rövid időn belül sok pénzt hoz, de nem kis veszélyeket vonz maga után. Egy fordulat azonban észhez téríti Olivért, s a fiúnak immár nem a könnyen szerzett pénz és az élvezetek hajszája lesz a legfontosabb, hanem egy sokkal nemesebb dolog: megmenteni egy fiatal lányt a pokoltól.

Tulajdonképpen ezt a történetet leginkább a szereplők tették nagyon szerethetővé. Tetszett Emma karakterábrázolása, hogy a félős, naiv kislány képes felülkerekedni a félelmein, hogy megtalálja a nővérét, noha nagyon mérges voltam rá, amiért ilyen könnyen besétált az oroszlán barlangjába, de utólag beláttam, ez a naivitásának róható fel, nem pedig a butaságának. Ugyanígy voltam Olivérrel, tetszett, hogy nem egy hibátlan, tipikus álompasit kaptunk, inkább egy hétköznapi srácot, akinek ugyan van pár dolog a rovásán, de képes volt időben észhez térni és jóvátenni a cselekedeteit.

Az írónő egyébként nagyon jól bánt a tehetségével, nagyszerűen ábrázolta Emma szenvedését, bár a végén mintha túl könnyen túllendítette volna a lányt az átélt borzalmakon, és Alexa nyomorára koncentrált, de ettől függetlenül szerintem hitelesen adta vissza azt a kínszenvedést, amit Emmának át kellett élnie. Olivér szemszögével sem volt gond, tipikusan trehány, nemtörődöm, balhés srácot láthattunk, aki szereti az egyéjszakás kalandokat. A regény címére pedig külön ki szeretnék térni, hiszen egy rendkívül figyelemfelkeltő és kifejezetten találó címe ez a történetnek, és legfőképpen a könyv elolvasása után lehet megérteni, hogy miért.

A sztori talán egyetlen negatívuma az, hogy nem nagyon volt benne mellékszál, minden a történet fő vonalát követte, és ezért is volt ennyire rövid a könyv. Jó lett volna még olvasni egy olyan szálat, ami közvetlenül nem kapcsolódik a fő konfliktushoz, de persze érthető, hogy egy elsőkönyves író nem bonyolítja túl a dolgokat. Ezenkívül pedig Lylia tényleg kihozott mindent, amit csak ki lehetett hozni a történetből, és mindezt hitelesen, magával ragadóan, hiszen jómagam is csak úgy faltam az oldalakat még annak ellenére is, hogy bizony nem egyszer elborzadtam a kegyetlen dolgokon.

2 thoughts on “Lylia Bloom: Ellopott életek

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s