Miért jobb az e-book, mint a papír?

Tisztában vagyok vele, hogy már számtalanszor ki lett vesézve, körül lett írva, meg lett vitatva ez a téma, néhány szakember és egy csomó e-book olvasóval rendelkező blogger írt arról, mik az előnyei és hátrányai, ha valaki már nem a hagyományos papírkönyvet részesíti előnyben, és vajon miért is jó dolog a ma már virágkorát élő elektronikus olvasás. Én mégis leírom azokat a félév alatt összegyűjtött tapasztalataimat, melyet e-book olvasóval a kezemben értem meg, hátha valami újat is tudok mondani, és hátha valaki kedvet kap egy Kindle beszerzéséhez.

És már el is árultam, igen, nekem Kindle-m van, méghozzá a régebbi, négyes verzió. Tudom, nem a legmodernebb, de a célra több, mint tökéletes. Persze eldöntheti mindenki, hogy mennyi pénzt akar belefektetni, ha valaki a legújabb modellel akar menőzni, megteheti, de lényegében a legfontosabb dolgot minden Kindle teljesíti: olyan szinten kíméli a szemet, mintha rendesen papírról olvasnál. Ez pedig a legeslegnagyobb előnye minden szempontból, lepipálva a tableteket is.

"Rendes" könyv vs. e-book. Vajon melyik az előnyösebb választás?
“Rendes” könyv vs. e-book. Vajon melyik az előnyösebb választás?

De hogy átláthatóbb legyen az előny és a hátrány, így pontokba szedtem a tapasztalataimat.

Előnyök:
– A legeslegnagyobb előny a már említett szemkímélő olvasás, amely az E-inknek köszönhető. Bármilyen szögből lehet nézni a kijelzőt, mindig ugyanúgy fogod látni, és olyan hatású, mintha egy papírról olvasnád,
Kicsi és könnyű. Szinte bármelyik könyvnél könnyebb, és olyan kicsi, hogy akár farzsebben is elfér, de ez persze egyáltalán nem zavaró tényező a használatánál.
Rengeteg könyv ráfér. Ez főleg utazásnál előny, hiszen akár három papírkönyv is nagy helyet tud elfoglalni, addig egy e-olvasóra akár ezer könyv is ráfér egyszerre, és pár kattintással “elővehető”.
Kényelmesebb tartani. Vegyél egy ezeroldalas könyvet a kezedbe, aztán vegyél egy e-olvasót rajta ugyanazzal a könyvvel. Szerintem felesleges elmondani, hogy melyiket jobb fogni, tartani órákon keresztül.
Nem csukódik össze. Ha véletlenül ki is lépsz egy könyvből, a legközelebbi megnyitáskor ugyanúgy azt az oldalt nyitja meg, ahol tartottál. Míg a papírkönyvnél, ha véletlenül becsukódik és nincs benne könyvjelző, macerás újra megkeresni, hol tartottál.
– Bár e szempontból felesleges a könyvjelző, e-olvasóban mégis található, hiszen így megjelölhetsz egy-egy oldalt, ahol például a kedvenc jeleneted vagy párbeszédet volt, és utólag két kattintással visszaolvashatod (én általában így csinálom a Megidézve posztokat, utólag, olvasás után írom ki a blogra).
Könnyű lapozni. Csak egy gombnyomás az egész, és már a másik oldalon vagy.
Az e-könyvek olcsóbbak, mint a papírváltozataik. Bár azért az amerikai árakhoz képest még így is drágák, de lényegesen sokat lehet spórolni, ha e-könyvet veszel papír helyett.
Környezetkímélő. Gondolj csak bele, hány fát meg lehetne menteni, ha mindenki e-könyvet olvasna.
Kevés energiát fogyaszt. Ha nem használod a wifijét, bizony rengeteget kibír töltés nélkül.
Az e-könyvekre kevésbé kell vigyázni, mint a papírkönyvekre. Ez főleg nekem előny, hiszen én a papírkönyvekkel úgy bánok, mint a hímestojással: nem szeretem őket összefogdozni vagy megtörni a gerincét, ne adj isten behajtani a sarkait, vagy egyszerűen összepiszkítani. E-könyveknél csak az olvasóra kell figyelni, hogy a képernyője ne sérüljön, de ez messze nem olyan igényes feladat, mint a papírkönyvekre vigyázni.

Hátrányok:
– A legnagyobb hátrány az, hogy mivel elektronikus eszköz, így bármikor elromolhat. Fogalmam sincs, hogy mennyi ideig fog működni, az enyém még csak féléves, de nem nagyon szeretném, ha ez egyhamar bekövetkezne. Ebből a szempontból hatalmas előnye van a papírnak, hiszen egy papírkönyv – ha nem tépted össze és nem adtad oda a kutyának megrágni -, még hatvan év múlva is könyv marad.
– Az a jellegzetes könyvillat, amelyet szinte minden könyvmoly nagyon imád. Ugye hogy nincs is jobb annál, ha egy új könyvbe beleszagolsz? Na, ez az e-könyveknél elmarad, de ez lényegesen részletkérdés.
Nehéz benne visszalapozni. Ha például elfelejtettél egy karaktert, és vissza szeretnél lapozni, hogy megtudd ki is volt ő, miket mondott a történet elején, nehezen tudod visszakeresni az adott részt könyvjelző nélkül. Nálam pedig gyakran előfordul, hogy vissza szeretnék olvasni valamit, amire már kevésbé emlékszem, és a történet szempontjából fontos lenne.

Ezek után szerintem mindenki eldöntheti, mennyire jó vagy nem jó ez az új módja az olvasásnak, én azonban mindenképp az “e”-re teszem a voksom még annak ellenére is, hogy bizony nem szabad elfelejteni, a papírkönyv még mindig a “valódi” könyv, ami még száz év múlva is könyv marad.

10 gondolat “Miért jobb az e-book, mint a papír?” bejegyzéshez

 1. Idén csak néhány könyvet olvastam papírformában, a többit e-könyvként (egyelőre csak) a telefonomon, volt, hogy egy időben többet is, amelyikhez épp kedvem volt alapon. Most vettünk egy tabletet, azon még kényelmesebb, mert bár még ez is könnyen elfér az ember kezében, de kb. kétszerakkora a kijelzője, mint a telefonnak. :D
  (Személy szerint e-book olvasót szerettem volna amúgy, de a Kedves mindenképpen valami Androidos kütyüt szeretett volna és telefont most kapott újat, szóval így kiegyeztünk a tabletben. Ő is jól járt, meg én is. :D)

  1. A tablet nem bántja egyébként a szemet? Mert én pl. eddig csak nagyon kevés könvyet tudtam elolvasni monitorról (talán 3 könyvet olvastam összvissz így), míg nem volt olvasóm, mert rettentően fárasztó volt a szemeimnek.A tabletnak is gondolom vmi hasonló a kijelzője.

   1. Annyira nem durva, mintha monitorról olvasnál, plusz az alkalmazáson belül be lehet állítani a hátteret, fényerőt, betűméretet, kb mindent úgy, ahogy neked a legjobb. Persze, nem ugyanaz, mintha könyvből olvasnál, vagy ebook olvasón, de még mindig kevésbé fárasztja a szemet, mint a számítógép kijelzője. És az alkalmazás figyelmeztet is, hogy ha sokáig olvasol, tarts szünetet (óránként felugrik egy kis ablak és azt nem lehet kiiktatni, tehát az ember kénytelen tényleg kicsit félrerakni, amíg le nem nullázza magát a számláló). :)

 2. jééé de jó, ezt nem is tudtam, köszi, h felvilágosítottál :D akkor a tablet tényleg nem is olyan rossz, mint hittem. és amúgy melyik az az alkalmazás, amit használsz? most már kíváncsi vagyok :D

  1. A Moon+ Reader Pro változatát használom már egy ideje (fizetős alkalmazás, de nekem ez vált be leginkább azok közül, amiket próbáltam, pont azért, mert ennyi mindent be lehet rajta állítani).
   Jó, ezt a “nem lehet kiiktatni” dolgot úgy értettem egyébként, hogy ha be van állítva és felugrik az ablak, akkor nem tudsz mit csinálni, de egyébként beállításokban ezt is ki lehet kapcsolni. De szerintem hasznos és jópofa, hogy figyelmeztet, hogy sokat olvastál, tedd le kicsit a kütyüt. :D

 3. E-book-ra le lehet tölteni pdf fájlokat (anélkül, hogy megvásárolnánk egy e-könyvet interneten,tehát illegálisan)?

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s