Tammara Webber: Easy – Egyszeregy

easyMEGJELENÉS: 2013
OLDALSZÁM: 334 oldal
KIADÓ: Könyvmolyképző Kiadó
ÉRTÉKELÉSEM: 5/5

Egy ismeretlen megmentő.

Egy nyugtalanító titok.

A szerelem nem mindig sima ügy…

A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált…

Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól.

Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen, nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére.

Azt hiszem, tipikusan ez az a könyv, amelyről nem lehet nem jókat írni, még az apróbb hiányosságokat beleszámítva sem. De ahogy átfutottam a moly.hu-s véleményeket, bizony nem is találtam lehúzó vagy negatív kritikákat, mindenki csupa-csupa jó véleménnyel van a róla.

Ha engem kérdeztek, hát én sem vagyok különb a többieknél, olyannyira elvarázsolt a regény, hogy ugyanazt éreztem, mint fiatalabb koromban a Meg Cabot-köteteknél, ugyanaz a kellemes, felemelő érzés, melyet csak egy ilyen műfajú könyv nyújthat (félreértés ne essék, nem csak jó young vagy new adult könyvek adnak nekem hatalmas olvasási élményeket, de például egy kriminél vagy egy disztópiát bemutató könyvnél teljesen más érzelmeket élek át). És kissé megszállott is lettem, Lucas jelent meg álmomban, és egy-egy jelenet jutott eszembe az unalmas perceimben. Szóval ez az a regény, amelynek az olvasó ugyan sejti a hibáit, de nem hajlandó észrevenni, mert annyira a hatása alá kerül (tipikus drog egy könyvmolynak).

A kritika innentől kezdve enyhén spoileres lehet.

A fülszöveg nem mond sokat, de talán jobb is így, mert az első oldalakon mindjárt meglepődik az ember, ugyanis elég keményen indít: a főszereplő lányt, Jacqueline-t meg akarja erőszakolni egy részeg ismerőse. A bántalmazás végül nem történik meg köszönhetően egy titkos idegennek, aki a megmentésére siet, és persze később kiderül, hogy az idegen nem is annyira idegen, hiszen több helyen is keresztezik egymás útjait az említett majdnem-erőszakon kívül. A srácról kiderül, hogy Lucasnak hívják, egy előadáson közösen vesznek részt a lánnyal, ráadásul a kávézóban is állandóan összefutnak, ahol a fiú dolgozik. S ha még nem lenne elég, Jackie hamarosan rájön, hogy Lucas testesíti meg a korrepetítorát, akivel eddig csak e-mailen keresztül érintkezett. Persze ebből is akadnak problémák, hiszen tilos viszonyt kialakítani korrepetítor és tanuló között a csalás elkerülése végett.

Jacqueline a történet elején számomra kissé ellenszenves volt, furának tartottam, hogy olyan könnyen túllendült a történteken, és abszolút nem félt egyedül járkálni azon a helyen, ahol a támadója is tartózkodhatott. Így persze elkerülhetetlen volt egy másik támadás, melyet szerencséjére ismét megúszott. És ekkor már ő is észbe kapott, elmondta a történteket a legjobb barátnőjének, Erinnek, aki aztán mindenben mellette állt. Mikor beiratkoztak az önvédelmi tanfolyamra, és részt vettek az órákon, számomra azok voltak az abszolút kedvenc jelenetek: jómagam is megtudtam pár dolgot az önvédelmi lépésekről (igaz, az elmélet nem nagyon segít rajtam, de már akkor is valami), illetve imádtam a jelenetek humorát, leginkább ugye az intim részek “hatástalanításánál”. :D

Lucas pedig… ááá, ő a tipikus minden-nő-álma pasi, okos, kedves, figyelmes, gyengéd, ráadásul művészlélek. Egy, ami nem tetszik, az a külseje, ugyanis ki nem állhatom az agyontetovált piercinges fazonokat, számomra nincs bennük semmi vonzó, viszont Lucasnak ezt is meg tudtam bocsátani, főleg azért, mert a végén kiderül, a tetoválásainak bizony jelentős szerepük van. Így aztán nem tudom nem imádni a srácot, a hőst, a megmentőt, aki aztán saját maga is megmentésre szorul.

A kedvenc mellékszereplőm pedig egyértelműen Heller tanár úr, aki ritka jó szívvel rendelkezik, ráadásul nagyon, de nagyon emberséges a fiatalokkal, ami manapság ritka a tanárok (főleg az egyetemi tanárok) körében.

Ezen felül a könyv tanító jellegű, a nemi erőszakot bővebben boncolgatja, nemcsak eszközként szolgál, hogy Lucas hősként jelenjen meg mindjárt az első fejezetben, hanem bizony az írónő nyíltan ír róla, és arról, hogy az áldozatból milyen hamar vétkes lehet (itt ugye a “te vagy a hibás, mert nem vigyáztál, te akartad magadnak” típusú szövegről van szó).

Egyszóval nagyon-nagyon szerethető könyv az Easy, mégha a cím kissé erőltetettre is sikerült, melegen ajánlom minden lánynak és asszonynak kortól függetlenül, igen, még a fiatalabb tizenéves korosztálynak is, hiszen rengeteget lehet belőle okulni.

2 gondolat “Tammara Webber: Easy – Egyszeregy” bejegyzéshez

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s