Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül

Szent-johanna-gimi-3MEGJELENÉS: 2010
OLDALSZÁM: 458 oldal
KIADÓ: Ciceró

Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztáytársait, és persze főleg Cortezt… Tízedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez… Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…

Gondolom, most páran mérgesek rám, amiért pár nap elteltével ismét egy SzJG-kritikával jöttem, de megnyugtatnék mindenkit, nem csak hasonló jellegű regényeket fogok olvasni az elkövetkezendő időkben, csupán most annyira magával ragadott ez a magyar ifjúsági könyvsorozat, hogy nem bírok vele leállni. S mivel már legtöbben a pár hete megjelent utolsó részen is túlvannak, én pedig csak nemrég kezdtem neki az egész sorozatnak (ó, bárcsak ne halogattam volna ilyen sokáig!), így azon vagyok, hogy minél előbb behozzam a lemaradásomat, hogy aztán minél kevesebb spoilert tudjak meg még idő előtt. 

Ezzel a kötettel végre felgyorsultak az események, így nem csoda, hogy az olvasás is sokkal gördülékenyebben ment. Jöttek új szereplők, a régiekből néhányan viszont karakterfejlődésen estek át, ilyen volt például Zsolti, aki Kinga beszólásai miatt változtatott az életstílusán. Persze, a legfőbb szál, Reni és Cortez kapcsolata vitt mindent, és néha el kellett gondolkodnom, miért kell a tiniregényekben a főhősnőt ennyire naivnak és vaknak beállítani, aki nem képes egy-egy beszólás mögé látni, és összerakni az eseményeket. Nem hiszem el, hogy nem vette észre a kezdetektől fogva, hogy Cortez mennyire féltékeny Arnoldra, hogy állandóan csak akkor volt bunkó, mikor látta őket ölelkezni vagy egyszerűen csak meghitten beszélgetni, amúgy mindig igyekezett a lány kedvében járni. Egyébként Arnoldban egy picit csalódtam, sokszor volt ok nélkül bunkó Renivel, de persze még mindig nagyon bírom a  nemtörődömségét és a végtelenül hosszú, okoskodásokkal teli monológjait, no meg a mai trendek és tinilányos vihogások abszolút elítélését. A másik kedvenc szereplőm immár Ricsi lett, ő testesíti meg nálam a humorfaktort, de Dave beszólásai sem piskóták.

Virág sose tartozott a kedvenceim közé, ebben a könyvben pedig tényleg a negatív szereplőt testesítette meg. Úgy érzem, az írónő túl a történetvezetésen leginkább tanulságnak szánta az ifjú közönség részére, hogy okuljanak Virág hibáiból, aki a szerelemnek köszönhetően elhanyagolt mindent és mindenkit maga körül, köztük az iskolát (félévkor hat tantárgyból bukott) és a Renivel tarott szoros kapcsolatot is.  Ezenkívül Virág karaktere által az írónő még azt is bemutatta, milyen nehéz elvált szülők gyerekeként élni, milyen rettentően fájó, ha az apa továbblép és új családot alapít. Így aztán az egyik legtanulságosabb karaktert Virág testesíti meg.

Kinga pedig tényleg egy nagyon ellentmondásos figura, és az ő felfogásából is van bőven mit tanulni. Leginkább azoknak szolgál tanulságul, akik súlyos önbizalomhiányban szenvednek, mint például Reni is, de rajta kívül sok millió tini a világon.

Bátran mondhatom, hogy Leiner Laura ezzel a regényfolyammal példaértékű művet alkotott a mai magyarországi fiatalság számára, melyet minden bizonnyal hamarosan én is teljes mértékben magamba szippantok. Ó, csak az időm is engedje!

ÉRTÉKELÉSEMalmaalmaalmaalmaalma

Reklámok

A VÉLEMÉNYED NE TARTSD MAGADBAN!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s